Me and love to be myself

Ketahuilah wahai saudaraku, sungguh anda akan menemui masa-masa yang sulit, masa-masa yang melelahkan, dan berbagai ujian, padahal anda tengah berjalan diatas jalan kebenaran dan disibukkan dengan pelbagai aktivitas dakwah. Apabila anda teguh diatas kebenaran dan sabar menghadapi pelbagai ujian. Nescaya kepedihan akan sirna,kelelahan akan hilang, dan yang akan tersisa bagi anda adalah ganjaran dan pahala. [Penawar lelah pengemban dakwah] *Dr Abdullah Azzam*

Thursday, December 24, 2009

< Aku Perlukan Jiwa Seorang Fatimah >

Suatu ketika dulu si Fatimah terasa sungguh jauh dari jiwaku.Tapi taktala ini, terasa seperti menyesali kenapa tidak suatu masa dahulu aku menjiwai jiwa seorang Fatimah.

Pastinya dia terlalu berharap hadirnya seorang pembantu taktala dia mengurusi isi rumah sendirian.Lalu dia hadir kepada seorang ayah memohon pengertian. Namun sang ayah hanya menitipkan 'BertasbihLah, bertahmidLah dan bertakbirLah..Disaat itu anakda akan merasakan seorang pembantu bersamamu'. Pernah menitis air mata si ayah ketika melihat tabahnya seorang anak menguli tepung sambil meyusukan si anak.

Pernah suatu ketika si Fatimah mengelilingi si suami hampir puluhan kali untuk menagih kemaafan atas keterlanjuran kata. Pasti saja kesungguhan dan keikhlasannya menyayat hati sang suami.Mungkin sahaja dia tidak sengaja atau mungkin juga dia tidak sedar bait-bait kalimah yang terpacul keluar dari lidahnya.Sungguhpun dia sangat berhak untuk merasai apa yang dia rasa kerana sesungguhnya Allah tak pernah ciptakan sesuatu itu sia-sia, tapi dia pasti yakin sesungguhnya syurga buat dirinya adalah disisi seorang suami.

Wahai Allah, berikanlah aku kesempatan untuk punyai jiwa Fatimah setelah kau berikan aku kesempatan menjiwai Khadijah dan Aisyah. Hanya padamu aku bermohon & menagih Allah, kirimkanLah untukku segunung kesabaran untuk aku terus menghadapi cabaran mengharungi hidup berkeluarga ini dan janganLah kau putuskan dariku jambakkan keikhlasan untuk aku terus berkhidmat dan untuk aku terus taat

Monday, December 21, 2009

< Supporter >

Untuk mengharungi jalan jauh, panjang & penuh onak liku ini,seharusnya setiap dari pengguna jalan DIDIKAN ini punya teman dampingan. Allah akan sentiasa berikan pada setiap dari penghuni jalan ini teman dampingan sejak dari mula hingga akhirnya.Sesungguhnya didikan ini adalah didikan kehidupan, didikan kasih sayang yang penuh dengan cinta hanya keranaNya.

Namun, hanya saja terpulang pada kita bagaimana menafsirkan seorang teman dampingan.Namun sesungguhnya, teman dampingan adalah manusia yang bisa bersama kita disetiap saat, baik senang mahupun sukar, baik ketika saat tertawa mahupun tanggis, taktala bahagia mahupun sengsara dan dia tak akan putus mendekat kita pada Dia maha Segalanya..

Jangan terlalu memilih untuk bersama seorang pendamping sungguhpun ia harus dipilih. Allah tak pernah lokek memberikan pendamping buat kita, namun hanya kita sahaja harus mencarinya. Seorang pendamping tidak semestinya seorang suami, mungkin juga teman sebilik, mungkin juga teman serumah, bahkan tidak mustahil seorang pendamping itu teman seperjuangan yang gigih berjuang diperantauan jauh.

Terima Kasih Allah untuk pendamping perjuanganku mengharungi liku onak duri ini yang tak pernah putus.Sesungguhnya engkau teramat Pengasih dan Penyayang.

< BarakallahuLakuma >



BarakallahuLakuma Wa Barakallahu'alaykuma Wa Jam'abainakumaFilKhayr

Hafizul Amin & Nur Sakinah

SeLamat Datang kawanku ke dunia yang penuh pahala. JadiLah juara pingat anugerah pengumpul pahala terbanyak. KejarLah barakah dalam setiap daripadanya.Semoga Mahligai kalian melimpah bersama Mawaddah, Sakinah dan Rahmah

Kinah, just to let you know, semua yang ustzh Marhamah kongsi dengan kita semuanya betul seh.So, bila sampai masa terasa nak buka lembaran tu, bukaLah..ada kekuatan disetiap kalimah yang kita coret bersama.

-----------------------------------------------------------------------------------

Terasa sayu dengan sebaknya ketika bait kalimah keluar dari bibir mak cik dan mengetahui satu rasa taktala menjadi pelakon yang diberi skrip saat akhir tapi kata-kata ibu saat itu benar-benar dari hati dan tembus masuk ke hati macam laser walaupun skripnya di saat akhir.Masa awal-awal macam control-control je tak nak bagi nangis kat nikah kinah, time sampai satu part ni terus En Air Mata meluncur keluar macam empangan pecah.

'Doakan saya supaya bersabar menghadapi cabaran rumahtangga dan ikhlas memberi khidmat dan ketaatan'

Just wondering masa baca dulu macam tak ter'qoute' pulak kata-kata ni, tapi time kinah nikah haritu macam terasa pulak dengan ayat ni. KAKAK pernah bagitau saya satu masa dulu, disaat saya masih kerdil erti kata sabar. Dan kini saya mengerti betapa besarnya sebuah kesabaran yang KAKAK ungkapkan dulu dan now i realise how huge dose the tolerate should be..Alhamdulillah..

Sunday, December 20, 2009

< BiLa Dibanjiri Emosi >

BiLa saat & waktu terus berLalu, taktala hati berubah-berubah tak menentu tanpa ketetapan, selepas banyaknya rahsia mereka terbongkar. Mungkin dulu aku manusia yang sering menyalahi kalian & kini aku mengetahui hakikatnya. Sungguhpun aku sedikit tenang dengan hakikat itu, namun aku manusia yang tak pernah puas & memang sentiasa ada sahaja yang tidak ku berpuas hati.Tapi setiap masalah itu lahir puncanya dari kedua-dua jiwa.

Pasti ada sebabnya kalian ditolak tapi kejamnya andai ditolak tanpa keadilan. Telah lama bermula saatnya aku kerap kali berkata pada teman-teman 'Kahwinlah wahai akhawatku'.Namun, Tidak adilnya cinta pernah menyentuh hati kalian beberapa kali sedang teman-temanku,itulah yang sulung menyentuh hati mereka..TERLALU TIDAK ADIL..Hatiku terus memberontak dengan dahsyat,alhamdulillah aku kuat mengimani adanya tuhan. Mungkin Dia mahu aku belajar ini 'Sesungguhnya cinta yang menyentuh kuat hati seorang lelaki adalah cintanya yang terakhir tetapi cinta yang menyentuh kuat hati seorang wanita adalah cinta yang pertamanya'. Wahai hati terimaLah didikan cinta ini, terimaLah wahai hati yang redha.

Wahai tuhan kau didikLah hati, jiwa,iman dan amal pemberontak bersiri ini Allah

Tuesday, November 17, 2009

Ketika hari ini 17 November 2009, maka genap sebulan jadi isteri orang..
Banyak yang belajar dan ramai yang setia menasihati TAPI si Barakallah masih tak sempat habis.Pertama dalam sejarah hidup tak berjaya habiskan satu buku dalam sebulan..huhu..

Lesson learn sepanjang sebulan..
- Kak Anfaal kata BersyukurLah dengan nikmat kesusahan sebab kita akan rinduinya suatu hari nanti..

- Abg Ammar pesan siLa layari hidup berkeluarga dengan baik kerana kita perlu menunjukkan qudwah yang baik

- Sila rancang ketika shopping selain dari plan budget, tengok-tengok barang apa yang takde..Sila pastikan barang-barang yang dibeli sesuai dengan kenderaan yang kamu bawa.Jangan Shopping macam ada kereta kalau kamu naik motor ^__^

Kejayaan saya selepas kawen..TAK TIDO LEPAS SUBUH [Yay!!]

Sebenarnya banyak yang saya belajar tapi tak tertulis hehe kene banyak membaca & banjir perasaan sikit supaya boleh tulis panjang-panjang..

Tuesday, October 27, 2009

< Apa Yang Harus Aku Rasa >






BisMillaH..
Entri pertama Pn Nazihah[Berhari jugak nak biasa dengan tittle baru ni]
Dan gambar yang keluar tak perlukan caption ^_- [i have no words in my mind]

AwwaLan fi Kulli Hal..

Terima Kasih Allah untuk semuanya yang Kau kurniakan
Allahmdulillah, sebaik-baik dan setinggi-tinggi pujian hanya layak untukMu
Dari awal sehingga kini dan sehingga ke akhir hayatku..

Terima Kasih Allah
Kau tentukan untukku sejak dari dalam rahim ibuku lagi
Teman-teman perjuangan yang tak pernah putus

Terima Kasih Allah
Kau tentukan aku punyai ibu & ayah seperti mereka
Dunia dan seisinya tak bisa menbayar seluruhnya dari mereka
Kau gantikanLah seluruh dari mereka untuk aku dengan Jannah yang paling muLia buat mereka
Terima Kasih Ayah & Ibu untuk semuanya

Terima Kasih Allah
Kau kirimkan untuk aku abah & ummi yang sangat memahami
Kau titipkam untuk aku seorang abang & kakak
ah..Kau lebih mengetahui kedamaian hatiku taktala hubungan aqidah bersama seorang kakak bertukar menjadi hubungan darah
2 hari bersama mereka begitu berharga
Tuhan kau peliharaLah hubungan kami sehingga ke Jannah

Terima Kasih Allah
Kau kirimkan untuk aku teman seperjuangan yang tak pernah lekang
Terima Kasih temanku yang setia menemani
Menabur rasa gabra pada manusia tak berperasaan sepertiku
Terima Kasih cik mesir untuk panggilanmu
Biar tuhan balas jasa kalian dengan syurga & permudahkan urusan BM kalian puLa

Terima Kasih Allah
Kau tentukan untuk dia untukku
seperti yang kuimpikan
Engkau Tuhan yang sentiasa Mengetahui

Wahai Allah
Hanya padamu aku bermohon dan berharap
Hanya padamu aku menagih dan merayu
Kau titipkanlah Mawaddah di hati-hati kami
Kau kirimkanlah Sakinah membasahi jiwa-jiwa kami
Kau penuhkanLah kami dengan RahmahMu
Kau lebarkanLah lembayung barakahMu menaungi kami
Semoga teratak kecil ini melimpah dengan Mawaddah, Sakinah dan Rahmah

Friday, October 16, 2009

< Kenangan Yang Dikenang >

[post di sepatutnya keluar, tapi tkk kuar huhu..lambat 4 hari]
Sehari sebelum saatnya saya harus menikah..Sengaja biarkan ianya dihari-hari akhir supaya husband to be saya tak sempat baca ^_- hehe jangan marah, nanti saya akan kelihatan jauh lebih muda dari kamu =p

Melakarkan entri terakhir sebagai insan bujangan, dicoretkan khas buat insan yang terlalu banyak mengajari saya hidup dijalan ini adalah sebuah keindahan yang teramat..

Buat ahLi Bait sejak saya berusia 1 hari dalam kandungan ibu sehingga kini. Insan-insan luar biasa ini banyak menghulurkan bantuan dan sokongan yang tidak terhingga, tak terkata. Tempat saya melepaskan ketegangan dan ketenangan..Semoga Allah membalas dengan yang terbaik..[Saya akan tersangat rindu madrasah pertama saya ini ^__^ terutama bilik comel saya yang by default menjadi bilik saya..]

Buat cikgu-cikgu ketika saya masih 'toodler', banyak yang saya belajar dari kamu..Hidup yang banyak tercorak indah sejak zaman 'toodler' saya lagi. O0oohhhh saya akan sangat rindu dengan zaman 'toodler', saat bermuLa kisah kehidupan yang tersangat indah

Buat Teman-teman 'toodler' saya, maaf andai berita ini adalah kejutan buat kalian..Hidup akan lebih indah jika ada sedikit kejutan ^_- Terima kasih 6 toodler kecil + ramai toodler besar.. PanggiLan gayutan kamu akan saya ingat wahai cik Mesir .. Terima Kasih atas penat lelah kalian membantu mengurusi 'Program Istimewa' saya ini ..

Buat penghuni setia KAMAR KETENANGAN, fuuh tiada titipan yang boleh diungkapkan bila segala-galanya banyak dari sini..Terima Kasih untuk segaLanya

Kak Aida i'm gonna mis ur words..

Terima Kasih Ustazah Marhamah & Pak Cik Nahar, seharian bersama kalian ramadhan lalu begitu mendamaikan.Terima Kasih berkongsi segalanya agar langkahku teratur.Akan ku simpan bait-bait kalimah itu untuk bekalan segar hidupku nanti..Pak cik, i will remember your words, tarbiyah didalam kereta sesaat ada begitu berharga.

Buat Kawan-kawan 'high School' saya, buat KAKAK & Kawan & Adik, tanpa kalian mungkin saya kehilangan satu calitan warna pada kain kehidupan saya

Doakan saya untuk terus gagah melangkah di anak tangga ini bermula esok & Doakan saya agar bertahan dari kejatuhan, Doakan saya bisa mara pantas jauh lebih pantas dari dulu.. Semoga saya terus setia kepada KEKASIH pertama saya

[Kudengarkan buat kalian Teruskan Perjuangan - Brothers]

Monday, September 28, 2009

< PemaLas Yang Selfish >

Hembusan seorang pemaLas yang selfish ketika tempoh menjadi pemalas yang selfish hampir tamat.

Ketika duduk dibilik guru Sekolah suatu ketika dulu
berborak kosong yang membuang masa gara-gara ustazahku meluahkan perasaan
BeginiLah rentetannya saya menjadi pendengar ustazah yang nak berehat [perempuan berehat dengan bercerita atau shoping..Dengar jer jangan banyak citer]

Huuh penatnya
Bestkan Jadi kamu nazihah
Boleh berehat lebih-lebih
Boleh Extra bermalasan tahap 1st class owner
Boleh tidur lebihan tanpa gangguan
Boleh Makan [bc: melantak] suka-suka hati takyah pantang-pantang
Boleh jalan-jalan, shoping suka-suka hati sampai lupa dunia [bc: tapi ingat akhirat okLakan]
Boleh buat semua sesuka hati, seindah jiwa, secukup rasa
[versi baik sikit je]
Boleh hafal & tilawah quran banyak-banyak
Boleh baca buku bertimbun-timbun [ni saya suke ^_^]
Boleh belajar macam-macam
Boleh ke program kehuLu hilir

Lepas ustazah luahkan perasaan,dia sambung tanda kertas soalan..She was so tired before tapi lepas dia meluahkan kepenatan dia, terus jadi macam dah tak penat [adeh, cikgu aku niLah kan]

Beberapa minggu yang lalu mendengar luahan yang hampir sama dengan Kak Nurul ketika bermalaman di Tadika bersama Insyirah [Dia putih dan tembam..geramnya..] BiLa deh nak jumpa Insyirah dan 3 ikhwah kecil tu lagi. Mungkinkah saya akan mengeluarkan luahan perasaan yang sama suatu hari nanti?? Mungkin Ya atau Mungkin Tak??

Repekan Saya,
Si Pemalas Yang Sangat Selfish..



Saturday, September 26, 2009

< BarakallahulaKum >


BarakallahuLakum, Barakallahu'alaykum Wa Jam'a BainaKum FillKhayr
Ku Mohon PadaMu Allah
Agar Kau kurniakan mereka keturunan
Yang akan membawa panji aqidah ini dibarisan yang paling hadapan
'Eid Mubarak

3 Syawal 1430, Hari istimewa buat Nurul Hawa dan saya sebab dapat jumpa Mummy to be dan Pelopor Baitul Dakwah baru.

Beberapa hari lalu terbaca segmen tentang ini di coretan tangan kawan saya..Terlintas jua komentar kawan rapat saya ketika bersamanya bulan lalu, "Heem tuLah harap saya tak menzalimi sesiapa kalau saya terima semua ini, orang kata akhawat ni bila kawin dan mengandung dia akan slow sikit" Maaf, kata-kata ini menyentak kuat hati saya hingga kini dan sekarang saya menghamburnya keluar seluruhnya. Moga Allah pelihara saya, akak-akak, kawan-kawan dan adik-adik saya dari memperlahankan gear kami setelah melangsaikan salah satu sunnah ar-rasul dan langkahan MA seterusnya..

Lantas teringat tulisan seorang pengarang handal.

Ikhwah seringkali mengakatakan cukupLah berbicara tentang Baitul Muslim, kenapa perlu kerapkali isu itu yang dinyatakan.Sungguh ramai yang mengatakan mereka belum cukup menjadi individu muslim yang baik, menjadi pejuang yang hebat, menjadi du'at yang mantap sebelum mereka menjenggah Baitul Muslim yang merehatkan. Belum lagi menjadi seperti Mus'ab, Ali, Usamah. Lalu saya khabarkan pada ikhwah, mungkin saya belum menatapi sejarah mereka sedalamnya. Tapi sebelum Usamah bin Zaid menjadi penglima perang diusia 18 tahun, dia telah menikah diusia 16 tahun[Nazihah:maaf saya tak ingat nama isterinya, nanti saya beritahu ye]. Sebelum Mus'ab bin Umair menjadi duta ke Madinah dia telah menikahi Hamnah bint Jahsy. Sebelum Ali bin Abi Talib menjadi Khalifah dia telah menikahi Fatimah bint ar-Rasul. Mereka diberi tanggungjawab dan amanah memimpin keluarga sebelum mereka memimpin ummah. Maka akhawat perlu menyingkapi kisah ummu al-Mukminin dan sahabiyah seperti kisah Nusaibah bin Ka'ab, Ummu Aiman, Khansa' ibu syuhada dan banyak lagi. Sesungguhnya menikahi akhawat adalah BUAH DARI DAKWAH dan menikah itu bukan tanda waktu untuk berehat. Jika mahu berehat tunggu saja di SYURGA


- Salim A.Fillah -

Alhamdulillah, Allah bagi saya kesempatan dan peluang untuk bersama melihat dan menonton Mama Mus'ab, Muadz dan Mama Fidaa' membesarkan mereka. Seminggu sebelum mereka bertiga menjenggah dunia, the extra ordinary Mama masih bersama kami untuk merancang membaiki ummah, siap prepare beg baby lagi dalam kereta sebagai persiapan kalau tiba-tiba mereka terbersalin ketika mengurusi ummah. Saya pernah berkata pada KAKAK, 'Akak, akak tengah pregnant la, takyah la lasak-lasak dan aktif-aktif sangat'. Lantas KAKAK jawab '' 'Asma bint Abu Bakr di tampar oleh Abu Jahal ketika dia menghantar makanan ke Gua Thur dengan menaiki unta untuk perjalanan yang tidak dekat meredahi padang pasir dan disaat itu dia sedang sarat' .. Maka saya TERDIAM ..

Fidaa' ke Mukhayyam ketika dia masih didalam perut dan mama kata pada Fidaa' in the tummy " Fidaa', kalau Fidaa' takde dalam perut mama, mama ikut makcik-makcik naik lembah perlus tu".. Mus'ab dan Muadz ke mukhayyam ketika usia mereka belum lagi setahun, siap boleh tolong kejut makcik-makcik hirasah lagi pastu dapat celup kaki dalam sungai. Ketika mereka semakin membesar, mereka selalu jadi peneman mama ketika mama jumpa makcik-makcik dirumah. Mereka bertigaLah ikhwah-ikhwah kecil yang berjaya menembusi Kamar Ketenangan..

Ilmu itu bukan dari bacaan semata, bukan dikelas sepenuhnya, kerana memperoleh ilmu itu dengan menguna sepenuhnya pancaindera yang Allah titipkan. MelihatLah, HayatiLah, MendengarLah, BertanyaLah pada yang lebih arif supaya apa yang kamu lakukan adalah yang terbaik !! Jangan Sombong & berlagak.. SILA JADI HAMBANYA YANG BERSYUKUR sebelum pemberiaan itu ditarik kerana kamu tak reti nak guna..

Pendrive Masuk Virus, tak dapat masukkan gambar yang lagi cantik dari gambar ni dan gambar Me with the baby in Kak Ija's tummy ^_^ InsyaAllah weken ni akan cuba dapatkan gambar tu.

Friday, September 11, 2009

< When Masjid iS Like a Home >

Hari-hari di tempat yang penuh dengan ketenangan
Apabila masjid umpama rumah sendiri
Adik-adikku berlarian didalamnya tanpa larangan, tegahan, herdikan bahkan rotan
Mereka teramat bahagia didalamnya
Bahagia dalam erti kata seorang anak kecil
Adik-adik comelku bertudung, bertelekung
Melihat mereka merapikan keredung dikepala
Buatku bahagia dan tersenyum
Sehingga tiba satu saat aku sengaja solat disisi mereka
Mengajar adik kecil amalan yang dia perlu usaha keras melakukannya
Sehingga akhir usia
S.O.L.A.T
Ketika adik comel solat disisi
Taktala dia cuba bangkit dari sujud
Barangkali dia merasa lama benar dia bersujud
Lantas dia berpaling ke sisi dalam sujudnya
Untuk melihat kakak disisinya telah bangkitkah dari sujudnya
Lantas aku yang telah bangkit dari sujudku
Tersenyum melihat telatah adik comelku
Dia tidak henti meneruskan gerak langkah solatnya
Sehingga selesai walaupun hanya dengan 2
Namun telatah comelnya yang gigih berpaling dan menjeling
Ketika meniru langkah-langkahku
Membuatkan aku tersenyum bangga
Ah adik comel ini mujur saja aku tak tergelak lucu
Malam semakin menghitam
Ibu bersama baby-baby kecil semakin bertambah
Kagum dengan semangat sang Ibu
Yang masih setia menemani dan bermalam di 'Rumah' ini
Sungguhpun ada bayi kecil bersama mereka
Suara mereka hanya saja mengejutkan kami bangun
Setelah itu mereka kembali ke alam tiduran
Sehingga usai amanah subuh terlangsai
lantas mereka bangkit dari tiduran
Tak lekang, Tak putus
Kakak yang hanya saja baru berkenalan di 'rumah' ini
Menghadiahkan salam dan kasih sayang pagi..
Setelah selesai seluruhnya
Lantas sang ibu membawa pulang seluruh jentera pulang
Meneruskan kerjanya yang takkan pernah putus dirumah
AKU KAGUM DENGAN IBU-IBU ITU
Aku akan terus tidak sabar menanti malam kan menjelang lagi
Walau hanya berbaki beberapa hari

Alangkah indahnya jika semua ini berlangsung disetiap malam

Dari,
Aku bukan hamba Ramadhan, Aku hamba tuhan


Thursday, September 10, 2009

< Buku Berhantu >

Bila berMisi menghabiskan buku Pc Allan & Mc Barbara, banyak yang saya temui, Cukup untuk tersenyum bahkan ketawa sendirian ^_- Adalah logik untuk mempunyai masalah komunikasi apabila alien Mars & Venus bertemu ^_^

Nah, saya kongsi ketawa & jenakanya.. [Siapa yang mahu ilmunya, kamu tiada pilihan selain baca!!]

..Why Women Cry & Man Lie, Why Man Don't Have A Clue & Women Need More Shoes..

A woman will dress carefully according to weather, the seosan, fashion, her own coloring, where she's going, what she'll be doing. A man merely performs the sniff test on a piece of clothing he's left lying over the arm of a chair TAPI Kalau BoyFriend yang tinggal kat bilik saya piLih baju..saya pun kalah..haha

Ni keistimewaan orang perempuan ^_- Women can identify 7 different meanings behind a baby's cry to evaluate its needs WHERE MAN CAN'T

Tahu kenapa statistik kata lelaki lebih cepat mati dari Perempuan sebab WOMAN CRY, Women's tear gland are more active than men's, which's is consistent with the GREATER EMOTIONAL RESPONSE of the female brain. Crying is for 3 purpose:
1. As an eye wash
2.As a stress reducer - The body appears to use this function to clear stress toxin from the body. This could explain why women say they feel better after 'a good cry', even when there appears to be no real reason for crying..
3. As an emotional signal -Tears act as a visual signal asking others[for mahram only!!] to hug and comfort the weeper & its encourage productions of the hormaon oxytocin, the horman that makes person desire to be touched and cuddled by other person.
--maka siLa senyap bila dia nangis and let her cry -- Laughter and humor ease pain..Laughter is a good medicine..Tu sebab senyum tu SEDEKAH .. Laughter anesthetizes the body, build immune sys., defens against illness and disease, aids memory. HUMOR heals . Laugh release body's own painkiller, strengthen the immune system. Showing emotion 4 a man would be put at risk [tu sebab kadang-kadang batu kelihatan lebih baik dari mereke..upps jangan marah]. Bila perempuan tension LET HER CRY, bila lelaki tension BUY HIM A CAVE or Put a cave in your house..haha.. [ini teori nazihah]

Kakak kata pada saya, kamu jangan gender bias ^_- MaafLa 4 tahun hidup 24 jam dengan GurLFriends sahaja, BoyFriends jumpa sekaLi sebuLan je, ituPun kat Johor :p

< YaKinLah Allah akan Beri Yang Lebih Baik >

Hampir 30 minit berbual panjang dengan Cik PJ, atas tujuan memaksa melakukan sesuatu yang seluruh kawan-kawan perempuan satu batch disekolah dulu tak suka, hampir semua bahkan termasuk saya [suatu ketika dulu, tapi tiada pilihan apabila KENE juga buat]

Bertukar cerita sehingga mendapat khabaran 4 orang dari mereka mungkin akan datang ke sini. Semoga Allah memberi keputusan yang pasti dan permudahkan urusan mereka,Seluruhnya.. Sorang dah disini, 3 bakal menanti, sorang disember nanti.Supaya tempat yang dulu saya sendirian, kemudian menjadi lubuk emas dan perak.

YakinLah teman-teman seperjuanganku yang teramat sangat aku sayang, Allah pasti menggantikan yang pergi dengan lebih baik..YAKINLAH !! P.A.S.T.I

Last 10 Days Of Ramadhan Mode And Mood T_T with song Nasuha from Mestica

Friday, August 28, 2009

< Untuk Hati Yang Mencari Cinta & Penuh Cinta>

Sesungguhnya sebuah hadis qudsi menyebut..

Abu Hurairah radhiyallahu 'anhu berkata, Rasulullah bersabda:
"Sesungguhnya Allah berfirman, 'Siapa sahaja yang memusuhi kekasihku, Aku umumkan perang terhadapnya. Tidaklah hambaKu mendekatkan diri dengan sesuatu yang paling Aku cintai kepada-Ku kecuali dengan sesuatu yang aku wajibkan padanya. Tidaklah hambaKu mendekatkan diri dengan nawafil (ibadah sunah) kecuali Aku mencintainya. Jika aku telah mencintainya, Aku menjadi telinganya untuk mendengar, menjadi matanya untuk melihat, menjadi tangannya untuk memukul, dan menjadi kakinya untuk berjalan. Jika ia meminta, Aku kabulkan. Jika ia meminta perlindungan, Aku lindungi'." (HR IMAM BUKHARI)

Apakah lagi yang kamu ingini wahai hati yang mencari cinta??
>> Bila saya tengah susun query dalam kepala untuk topbraid ni..

Tuesday, August 25, 2009

< Kenapa Saya Suka Sangat Dengan Ramadhan >

[bc: mengikut tone budak iklan petronas 'Kenapa saya suka sangat dengan rumah saya']

Kenapa saya suka sangat dengan ramadhan...
1. SEMUA orang jadi baik!! seronok sangat..
2. Lepas setiap kali azan semua orang bergegas ke masjid
3. Semua orang jadi peka dengan timing solat
4. Semua orang jadi GILER & TAMAK PAHALA
5. Semua kawasan akan jadi kawasan ZON LARANGAN MEROKOK..YAY !! Tiada asap rokok dalam hidup saya bulan ni..Ini menunjukkan orang yang kerap merokok ni orang Islam sebab dia pose tapi Islam kata rokok haram...issshhh pening kepala ceq..

Apa yang saya benci terjadi ketika ramadhan
1. Baru puasa yang tiga market dah pasang lagu raya...HELLO..baru pose ketigaLah !! Mungkin saya kene bagi lagu ramadhan kot kat market tuh..
2. Orang curi handset dan selipar time terawih dan i'tikaf
3. Orang yang pose tapi tak pakai tudung dan sengaja terlepas solat [saya tahu usaha saya membaiki keadaan ini baru ciput T_T huhu] tapi semua tu ada dalam Quran kot macammana pose ada dalam Quran

Tuesday, August 18, 2009

< SeteLaH 2 BuLan >


Hampir 2 bulan ruangan ini dibiar sepi tanpa diingini..Sungguhpun banyak yang terjadi dan berlaku tapi harapan hanya tinggal harapan pabiLa 'Wajibat akhsaru minal auqot' ... SemaLam teLah berlalu, hari ini sedang berlangsung dan esok tidak pasti..


[Cameron's Memory]

PabiLa mereka terkeluar ketika saya atas talian YM..Maka setiap kawan-kawan saya yang tidak mengetahui rahsia kenakalan mereka akan kata 'coMelnya mereka' [BoLehLa comel ^_- ]

..Rahsia 1 Si Abang..
Ketika dia teman saya mengemas barang sebelum ke Bangi di dalam bilik

Muhammad: Kak Yong, kalau orang dah kawen dia akan dapat baby eh?

Kak Yong: Ha'a..Kalau dia dapat baby sebelum dia kawen tu tak baik..jahat tau..

Muhammad: O0ooo Kalau camtuh kak Yong kenalah cepat-cepat kawen nanti dapat baby cepat..nanti muhammad jaga..[Muka sengeh macam kerang busuk dan basi]

Kak Yong: [Apa kenaLah dengan adik sorang ni..Tengah2 kelam-kabut kemas barang ni pulak best timing dia..Adik dia pun dia buli, nak jaga baby :p ] Muhammad kan dah jaga baby Samihah

Muhammad: Alaaaa Samihah dah besarLa kak Yong !! Dah nak tadika dah..

Kak Yong: Baby lagi la tuh tak sekolah lagi [hahaha..]


..Rahsia 2 Si Adik..
Ketika dia tengah seronok main dengan teddy bear yang dia pakaikan tudungnya [teddy bear yang sama yang dia geli masa dia kecik-kecik dulu]

Kak Yong: Laaa kenapa baby samihah pakai tudung..
Samihah: sebab dia girl la kak yong..apalah kak yong ni..
Kak Yong: Tapi samihah girl jugak, tak pakai tudung pun
Samihah: Takpelah Samihah kecik lagi laaa..
Kak Yong: Baby ni lagi kecik

[Bila Kak Yong dengan adik kecik bergaduh sebab tudung, matlamatnya hanya 1 - Nak suruh dia MENANGIS --hahahaha-- Tu baru kena buLi dengan Kak Yong belum dengan Alang lagi..]

Menitipkan Khabar Budak Comel pada orang jauh..Supaya Dia rasa MEMANG DIA[tahun depan akan jadi mereka] JAUH!! ^_^

Wednesday, June 24, 2009

< Impian >

Tak salah untuk punya impian..

Saya pernah mengimpikan supaya buah kelapa muda ni kecik je sejak minggu lepas sebab kena paksa minum

Saya pernah impikan 1 pil yang boleh dimakan ketika demam atau batuk atau selsema supaya kalau sakit semuanya kena makan satu pil je [baca: Memahami perasaan orang yang kena makan ubat banyak2 setiap hari huhu]

Saya pernah impikan helicopter, kereta, van besar, bas yang boleh betukar-tukar mengikut keperluan

Saya pernah impikan handset yan boleh taip sms sendiri dengan hanya dengar kata-kata dari tuannya, paling tidak pun dia boleh dail no sendiri, sebab ada masa tuannya tak menang tangan

Saya pernah impikan peti sejuk yang boleh bagi cadangan masakan untuk dimasak di setiap meal mengikut lauk yang ada dalam peti EXTRA kalau dia boleh keluarkan resepi terus

Apa yang saya impikan ini mungkin adalah satu repekan tapi saya telah 4 tahun diajar untuk BERMIMPI [sejak saya jadi CIK Artifial Intelligent] kerana apa yang penting ialah USAHA GIGIH DAN KERAS untuk capai apa yang diimpikan..CIKGU pernah pesan ketika singgahan 3 hari kami di Jeram, Program Menyiapkan Perwira [baca: 'idad duat]

ORANG YANG SIBUK ADALAH ORANG YANG PUNYA AGENDA BESAR DALAM HIDUP

[baca: Jika kamu asyik dengan kerehatan, beerti kamu tak punya IMPIAN kerana mencapai impian perlukan perancangan dan AGENDA BESAR SANGAT]

ANAK PANAH PERLU DITARIK DARI BUSUR SUPAYA MENEPATI SASARAN

[Pernah tengok orang memanah?? SepertiLah kita harus HIDUP!!]

APAKAH IMPIAN BESAR KAMU??

Wednesday, June 3, 2009

< Untukmu Wahai Hati >

Mimpi Yang Indah
Munsyid : Mestica

Telah ku lalui jalan berduri
Sejuta harapan terus ku pertahankan
Bukan mudah menggapai bintang
Bersilih dugaan mendatang
Di sebalik kepayahan
Di situlah kekuatan
Tekad hati azimat di perjalanan
Mengejar impian
Pabila laluan seakan sukar
Bagai tak terdaya untuk terus bertahan
Namun kasihMu menyedarkan
Aku tak pernah sendirian
Di sebalik kepayahan
Di situlah kekuatan
Tekad hati azimat di perjalanan
Tinggi langit mimpi ini
Tak ku ragu untuk membuktikan
Indah bintang yang terang bukan khayalan
Tetapi kenyataan
Akan kau saksikan kesulitan ini
pasti berganti kebahagiaan
Telah pun kau dengar kisahku ini
Pernahkah cuba kau mengerti

Saturday, May 16, 2009

< Terima Kasih Guru>

Tiada kata yang mempu terungkap untuk segaLanya kerana tiada yang mampu diterjemah dengan kata-kata.. Yang terLafaz hanyaLah

Ya Allah, kau kurniakanLah yang terbaik untuk mereka
hanya saja yang paling terbaik
kerana merekaLah insan paling istimewa
mendidik diriku menjadi seperti aku yang kini
mengasuh sahabat-sahabatku
TERIMA KASIH GURU UNTUK SEGALANYA & SEMUANYA

~ Cikgu kata masa lalu hanya jadi kenangan. Tapi saya kata kenangan lalu adalah untuk menghidupkan semangat hari ini. CiptaLah kenangan terindah setiap hari supaya bisa dikenang dihari kemudian. BiLa disaat lelah dan capek yang teramat, terasa ingin pulang, melakarkan kembali nostalgia di minda setiap penjuru sekoLah..Disetiap sudut ada kenangan tersendiri. BiLa terasa lelah & capek terasa ingin puLang ke sekolah mendakap asatizah tercinta untuk menyerap hamasah-hamasah gagah mereka ~

Thursday, May 14, 2009

< Kes BaLas DenDam >

sLot Keraian menghantar Pulang orang Borneo..

Lemon isi ais krim yang SANGAT SEDAP


Maaf daging, kami Terpaksa... T.I.D.A.K!!

UMMI pernah pesan tentang aLam Maya tapi saya tak berharap untuk tamatkan riwayat ruang ini sebab ada sejarah di sini...Cuma saya perlu belajar untuk MENCAPAP dengan cara yang betul ^_-

Ayah pesan > Kita makan untuk bagi oksigen pada otak bukan untuk jadikan perut macam tong sampah ^_-

Baru hantar sms pada Fidaa' lil Mujahid ^_- sebab dah 3 minggu tak jumpa dia. Lepas ni akan jumpa Ilham setiap minggu lepas ummi Ilham sihat ..

Wednesday, April 22, 2009

< PujukLah Diri dengan Kasih-Nya >

[SiLa berSin & baca Alhamdulillah, dan baca entri ni sambil dengar lagu shoutul amal - Guruku & Nostalgia]

Saat saya sendiri memecut pulang dari berjumpa adik-adik debat ke Bangi, Allah bagi saya peluang untuk sendiri.. Allah bagi saya peluang untuk berjumpa dengan kawan baik saya yang hanya keluar bila saya sendirian [sebab dia pemalu dengan orang lain ^_-] dan saya terkenang minggu rajukan saya [ADIK, kamu sorang je yang tahu tahu!! Jangan bagitahu orang lain!!] Melayan rajukan dan membawa diri..

Minggu rajukan saya yang lalu ada kaitan dengan zaman 'toodler' saya. Bermula dengan panggiLan cik Mesir. Serius!! rindu sangat dengan kamu.. Oh, bila taufan khabar saya sampai pada kamu baru kamu hubungi saya ye!! Terima kasih gayut dengan saya untuk 2 jam, walaupun saya kene marah ^__^ insyaAllah saya akan poskan permintaan kamu nanti tapi kene bagi alamatLa yer!!

Esoknya, biLa mesej saya tak disempurnakan dengan baik.. Saya tak punya limpahan masa untuk ingat dan sempurkan semua perkara, tapi jika saya mohon bantuan untuk selesaikan urusan yang menyemak dikepala saya, tolong saya bereskannya ye.. Saya punya urusan yang lebih besar dari urusan mengurus diri saya sendiri.. Saya benci bila urusan mengurus diri menyebabkan saya tangguhkan urusan yang lebih besar!! KAKAK pernah pesan 'Jika kamu tak bisa mengurus diri dengan baik gimana kamu mahu mengurus ummah??'

Disaat ADIK menuntut supaya saya pertahankan apa yang saya mahu tapi KAKAK ajar saya untuk BERTOLAK ANSUR dalam DOS YANG SANGAT TERAMAT TERLALU BESAR!! walaupun kita kelihatan sama, tapi kita tak pernah serupa. Ibu & ayah kita tak sama!!

Membawa diri jauh dari orang lain sendirian.. Saya tahu,saya telah lulus ujian hidup sendirian.. Hidup dengan sesuka hati dan rasa tanpa banyak fikir orang lain.. Hidup begini memang sangat menarik.. Berjumpa dengan semua orang yang sehati dengan saya dimana-mana sahaja.. Menumpang katil & bantal TEMAN SEJASAD dimana sahaja..

Pagi esoknya saya jumpa CIK INDONESIA di KLIBF.. menjerit kaku di pintu bila berjumpa dia, setelah 5 tahun tak jumpa. Hanya tuhan yang tahu perasaannya. Sehingga kawan baik saya tak berhenti keluar disetiap waktu saya berjumpa tuhan.. ADAKAH RAJUKAN INI HARGA SEBUAH PERTEMUAN!! Saya telah paksa dia pulang Malaysia syawal nanti ^_- Jom buat reunion!! Orang mesir nak join?? =p [siapa nak no cik indonesia tanya saya] Saya sempat beli buku untuk orang yang buat saya marah..

Saya telah menyebabkan kawan 'toodler' saya gayut dengan saya untuk redakan rajukan saya yang masih berbaki.. Mekasih KAWAN!! Jasa kamu sangat dihargai..

Akhirnya, rajukan saya tamat di hari ke-3 bila ADIK lancarkan peluru pandu Surah Ali-imran pada saya.. 'Akak, cuba teka siapa orang yang bertaqwa?.. Orang tunaikan solat, orang yang bersabar ketika marah dan memaafkan kesalahan orang lain' .. Fuuh, ayat yang mengena pada masanya.. TERIMA KASIH ADIK!! >> Maka berakhirLah kisah minggu rajukan saya!!

Esok saya kene kongsi zaman 'toodler' saya dengan adik-adik di Bangi.. Semoga Allah permudahkan dan bagi yang terbaik.. Semoga saya boleh sampaikan dengan terbaik, supaya mereka rasa apa yang saya rasa.. yang paling penting, semoga kawan baik saya tak keluar time tu huhu TAPI kawan baik saya pasti akan keluar bila saya rindu dan terkenang zaman 'toodler' saya..

Kak WM adakah ini sindrom SAKIT RUMAH & SAKIT SEKOLAH ?? T.I.D.A.K!!

Tenet saya slow..takleh letak gambar!!

Tuesday, March 17, 2009

< Kene tag rupanya >

Saya kene kurung takleh masuk ofis, sebab kunci tertinggal kat dalam kete mama Sal T_T Maka saya mengisi masa dengan buat tag ni.. [Waa takleh buat keje lain..Keje sume dalam ofis..TAPI keje saya sangat banyak Waaa]

1. How old are you?
Baru 22, belum lagi 23..Bila?? Rahsia..

2. Are you single?
Saya BELUM kawen Laa

3. At what age do you think you'll get married?
Allahu'alam..Kalau saya mati lepas ni kira saya tak kawen la kan

4. Do you think you'll be marrying the person you are with now?
Allah lebih mengetahui

5. If not, who do you want to marry?
Heem siapa yang Allah pilih untuk saya

6. Who will be your bridesmaid & bestman?
Waa tak perlu ada dalam kepala saya lagi

7. Do you want a garden/beach or traditional wedding?
Ntah [bila rajin saya fikir]


8. Where do you plan to go on honeymoon?

Mana-mana jer.. Ni honeymoon KAMAR KETENANGAN KE?? Penghuni KAMAR KETENANGAN bila kita nak pergi bulan madu eh?? Eeeee tak sabarnya...

9. How many guests do you think you'll invite?
Tak boleh beramal lagi untuk waktu ini [Baca: Takyah fikir]

10. Will that include your exes?
JomLah datang..Makan freekan..sape tak nak ^_-

11. How many layers of cake do you want?
Tolong jangan jadikan perut macam tong sampah!!

12. When do you want to get married, morning or evening?
Allah lebih mengetahui

13. Name the song/tune you'd like to play at your wedding
Kene pasang lagu ke?? =p

14. Do you prefer fine dining or just normal spoon & fork?knife?
Suka hatiLah kamu nak pakai apa..janji makanannya masuk mulut bukan hidung hehe

15. Champagne or red wine?
Boleh je mana-mana. Tapi kene komfemkan masuk syurga ah ^_- Tapi kat sana lagi sedap dari tu kot..

16. Honeymoon right after the wedding or days after the wedding?
Heem..Sehari lepas kawen pergi mandi sungai or air terjun dengan akhawat J.O.M!!

17. Money or household items?
Nanti saya bagi list untuk kamu eh ^_-

18. How many kids would you like to have?
Allah tahu yang terbaik

19. Will you record your honeymoon in DVD/CD?
DVD/CD boleh rosak, boleh hilang.. Hanya Allah yang KEKAL

20. Whose wedding plan would you like to know ?
Sape yang nak share dengan saya. TAPI saya tak nak belajar weeding plan jer sebab kehidupan lepas wedding tu lebih banyak kene belajar dari wedding plan

Kalau kamu rasa macam teringin nak buat tag ni siLalah..Saya tak nak tag sape-sape supaya orang lain boleh buat benda yang lebih bermanfaat =p

Sunday, March 15, 2009

< Wanita adalah madrasah pertama yang akan menformat generasi >

Pinjam status YM orang..Sangat seronok bila status ini datang dari seorang bernama LELAKI [walaupun dia macam budak kecik =p]

Sengaja mahu tiru dan tampal dari Sirah Nabawiyah [Mustafa Siba'ie]

[Bahagian 4]

Peranan Aisyah & Asma r.h.a. ketika hijrah rasul membuktikan WANITA DIPERLUKAN dalam dakwah islah. Emosi mereka lebih halus dan lebih kuat desakannya. Jiwa mereka lebih toleransi dan hati mereka lebih baik. Apabila wanita beriman dengan sesuatu perkara, mereka tidak lagi menghiraukan segala kesusahan untuk menyebarkan keimanannya. Gerakan pengislahan akan terus melangkah perlahan dan kurang efektif dalam masyarakat SEHINGGALAH WANITA MENYERTAINYA..Merekalah membina generasi pemudi diatas asas iman, akhlak, kesucian dan kemurnian. Wanita IslamLah yang berperanan MEMBENTUK GENERASI-GENERASI DIATAS DASAR KECINTAAN KEPADA ISLAM DAN RASULNYA. Generasi tersebut merupakan generasi paling agung diketahui oleh sejarah dari segi tekad. Roda pengislahan Islam mampu kita tolak ke depan lebih kuat setiap kali bertambah bilangan pemudi-pemudi yang alim tentang agama, faqih tentang syariat, mahir dengan sejarah islam, mengasihi Rasulullah, berakhlak dengan akhlak baginda dan akhlak ummahat al-mukminin [Saya nak daurah sirah sahabiah!!]..Kita juga semakin menghampiri hari MASYARAKT ISLAM AKAN TUNDUK KEPADA HUKUM HAKAM DAN SYARIATNYA << perkara ini akan menjadi realiti..insyaAllah


Yuk teman-teman..Kita takde pilihan lain!! kita harus maju & laju..Sesungguhnya langkah mengembalikan kemenangan yang tertunda, adalah dari langkah-langkah kita..Bermula dari kita!! Kerana kitaLah Wanita-wanita Islam itu!! --------------------------------------------------------------------------------------------
[Bahagian 3]

Isteri Solehah yang beriman dengan dakwah kebenaran akan mempermudahkan banyak kesulitan yang dialami oleh suami yang berdakwah.Ini akan berlaku jika sekiranya si isteri turut berkongsi kerungsingan dan penderitaan suami.Dengan perkongsian itu, isteri akan meringankan bebanan kerungsingan suami. Ia juga akan membangkitkan dalam diri suami rasa untuk meneruskan dakwah dan tetap teguh di atas jalannya. Oleh itu, si isteri dapat memberi kesan kepada kejayaan dan kemenangan dakwah.

<>

Kepada teman-teman saya yang telah beramal di tangga ini, ini pahala besar kamu, semoga kamu berusaha dengan baik!! Kepada yang akan beramal di tangga ini, selamat bersiap sedia untuk mengarab pahala besar dan banyak yang lebih banyak dari anak tangga kami..

Wahai Pemuda perjuangan, sungguhpun kalian ada pilihan, sunnah telah menunjukkan yang terbaik [bc: Sebenarnya kamu tiada pilihan, jika kamu ingin menyoroti sunnah =p] Perjuangan ini tak kan pernah rugi dengan pilihan kamu, kamu yang akan rugi dengan pilihan kamu jika ia bukan yang terbaik ... hehe [siLa gelak dengan kejam]

Thursday, February 26, 2009

< Jangan Sombong Berkata M.A.A.F >

Sekalimah kata yang akan memberikan sentuhan istimewa kepada pendengarnya

Kenapa sukar untuk melafazkan M.A.A.F
Egokah??
Sungguhpun tiada salah yang kita rasa telah terlanjur
Tapi jika ada hati yang terguris, kecewa, adakah kita tahu??
Sombongkah??
Tiada hati yang terguris bisa bersuara 'HATIKU TERGURIS KECEWA'
Tiada!! dan Tidak akan pernah ada!!
Ah kenapa sahaja hati du'at ini tidak peka dengan sebuah kemaafan
Hinakah orang yang memohon kemaafan, walau mungkin sahaja tiada kesalahan yang terlanjur..
Maaf bukan beerti kamu telah melakukan kesalahan
Maaf itu tanda >> andai ada kesalahan pada kamu, Maafi aku ya..
Berdosakah memohon maaf
Wahai manusia yang berlagak!!Sila hentikan lagakkan kamu, kerana kamu hanya manusia..

Wahai hati,
Mungkin ada saja sahabatmu yang menghulurkan maaf bukan dengan kata-kata
Mengungkapkan maaf tidak wajib dengan kata-kata
Sesungguhnya kamu lebih mengerti sahabatmu
MaafkanLah segala kesalahan mereka duhai hati
Memaafkan itu sebuah kedamaian yang menenangkan
Tamatkanlah rajukanmu
Mulakanlah segala yang baru

*pengubat hati sendiri, kerana hanya Dia yang bisa mengerti *

[kepada penghuni Kamar Ketenangan sila jangan terasa dengan entri ini..huhu..jiwa dan hati penghuni Kamar Ketenangan terlalu lembut dan sensitif kerana saya tahu kalian sangat dekat dengan tuhan ^_-]

Wednesday, February 25, 2009

< What a wonderful day >

Mengubat rindu mencoret diruangan hati ini..o0oohhh tersangatLah rindu. Namun tak bisa di lakukan apa-apa, masa yang ku punyai tidak pernah mencukupi [tapi ada time buang masa jugak..PELIK!!]

Semalam menumpang dalam kehidupan adik.. Kehidupan dia yang sangat menarik.. Jam 7 tiba dirumah [baca: dengan kelelahan ofis yang masih tersisa] Hanya berbaki 1 jam untuk memasak untuk 10 orang serta mengurus diri dan menjadi hambaNya setelah itu ke pasar untuk kesediaan makanan untuk 4 hari bagi 10 orang [sengaja tak mahu letak koma dan titik supaya dapat menunjukkan adegan yang tidak berhenti] Setelah tertunai semua itu, ke kampus kembali menunaikan hobi terulung YB DIDIKAN .. Dating [baca: Syura ^_-]

Setelah kembali di Kamar Ketenangan.. Ada yang berbicara..

Kamu tahu apa modul didikan mahu asuh kamu hari ni??

Supaya kamu siap menjadi rahbatul Bait dan bonda kepada syuhada' masa depan .. ^_-

[aksi saya: terkedu dalam mEnarik nafas tenang. Nasib baik ayat itu bukan untuk saya.. S.E.L.A.M.A.T ^__^]

Tuesday, February 3, 2009

< ALhamduliLah..Terima Kasih Allah >

Seinfiti kesyukuran ku panjat pada dia yang Maha Agung, Tertinggi dan Teristimewa...

Penggorbanan yang sedikit, tadhiyah yang secubit pasti Dia bayar dengan segengam yang terindah yang tak kan pernah disangka-sangka..Ah!! Allah bisa saje melakukan apa sahaja yang Dia mahu, jika itu kataNya, maka ituLah yang akan terjadi..No obligation!! ItuLah kenikmatan yang paling indah pabiLa kesandaran yang tertinggi hanya diletakkan pada yang terlayak dan tertinggi...

Tadhiyah yang sedikit, mujahadah yang secubit lalu Allah permudahkan segaLanya..seoLah-olah kesukaran itu pergi seperti angin lalu, seoLah-olah kerisauan tak pernah menyingah..Maha Hebat Allah..Menghilangkan kerisauan nak ajar lab takut lambat, lalu dia khabar ketundaan hari mengajar..Terima Kasih Allah, taktaLa Engkau mengeluarkan diriku dari Little Mermaid Mode.. Ya, dia akan permudahkan seluruhnya hanya dengan satu piawai >> SANDARKAN SELURUHNYA & SEPENUHNYA PADA DIA [walaupun dalam perjalanan itu penuh dengan kepedihan, derita dan air mata (jalan ini takkan pernah sunyi dari air mata yang mengalir..PERCAYALAH!!)]

Walau susah, walau mudah, walau derita atau bahagia yang sarat..terusLah pahat dalam diri hikmah dari Al-Fajr:15-16

Saya akan mula mengajar Khamis ni..Doakan saya mengajar dengan baik [Extra: tak mengeletar.. huhu]

Saturday, January 31, 2009

< Madu BuLan >

Kami 8 beradik ditinggalkan dirumah kerana ibu & ayah honeymoon secara tidak sengaja di segamat..Siapa kata setelah 23 tahun takleh honeymoon ha ^_- hehe Tapi ibu akan call anak dia every 30 min [haha] tuLah sebabnya dinamakan honeymoon tak dirancang ^_-

Tajuk: Jejak "Mars Korsad"
Munsyid: Izzatul Islam


Menapaki langkah langkah berduri
Menyusuri rawa lembah dan hutan
Berjalan di antara tebing curam
Semua dilalui demi perjuangan

Letih tubuh di dalam perjalanan
Saat hujan dan badai merasuki badan
Namun jiwa harus terus bertahan
Karena perjalanan masih panjang

Kami adalah tentara Alloh
Siap melangkah menuju ke medan juang
Walau tertatih kaki ini berjalan
Jiwa perindu syahid tak akan tergoyahkan

Wahai tentara Alloh bertahanlah
Jangan menangis walau jasadmu terluka
Sebelum engkau bergelar SYUHADA
Tetaplah bertahan dan bersiap siagalah
[saya sengaja boldkan supaya memberi kesan ^_-]

Terima Kasih ADIK kerana menyebabkan saya telefon awak..BiLa Allah nak kirimkan ketabahan dia tak kirimkan sejambak ketabahan, Dia akan suntik VAKSIN supaya antibodi KETABAHAN akan terus bertindak dengan HEBAT & TANGKAS..

Teman, jalan yang dilalui ini jalan yang sarat dengan fitrah dan sunnatullah. Jangan di matikan sunnatullah kerana syari'atullah..Selagimana kita adaLah akhawat kita akan tetap menjadi akhawat[hanya akhawat yang tahu akhawat dan hanya akhawat sahaja bisa mengubah akhawat..rujukLah akhawat dalam urusan akhawat, sepetimana ar-Rasul merujuk 'Aisyah dalam urusan akhawat disaat itu]..Setiap apa yang Allah cipta takkan pernah sia-sia..Segala apa yang dirasai, bahagia, derita, terseksa, bahagia yang sarat, suka, duka, tawa dan tangis juga takkan pernah sia-sia..Pasti ada hikmah & manfaatnya untuk ummah...

Sejak kebelakangan ini terasa sensitif biLa ditanyai 'bz ke??' atau 'boleh saya pinjam masa awak?'...Walau saya senyap, tapi hati berdemo!!

Saya yakin orang yang punya agenda besar dalam hidupnya adalah ORANG YANG SIBUK..Oleh itu, saya perlu sibukkan diri saya dengan sesuatu yang sangat betul dengan waktunya..Impian saya terlalu besar untuk berehat panjang dan bersenang-lenang. Tambahan pula, kelapangan itu MELALAIKAN!!

Masa saya juga bukan milik saya..Jadi, jika kamu mahu pinjam masa saya sila minta pada PEMBERI MASA kepada saya..kerana Dia akan persoalankan masa yang dia kirim buat saya..

KesimPuLan >> Saya perempuan yang hakikatnya di'pikat' dengan manusia..Saya sentiasa boleh diganggu melainkan saya kata SAYA TIDAK BOLEH DIGANGGU..kerana masa saya bukan milik saya bahkan diri saya adalah milik UMMAH..[Majmu' RasaiL]

-Little Mermaid yang teringin nak 'BerjoLi cerminan' dengan ADIK..JOM !! [minggu depan saya kene ada di tempat awak]-

Thursday, January 15, 2009

< Impian & Anganan >

Alhamdulillah...Tuhan ilhami diriku suatu saat lalu ketika diriku punya impian besar untuk bertemu puteri duyung [imaginasi superb little mermaid] dan terbang bebas di angkasa seperti si burung [ini mungkin imaginasi fantastic 4] ^_-

Tuhan
Andai ini yang harus ku lalui untuk bayaran sebuah syurga
iringkanLah bersamanya KESABARAN, KEKUATAN, dan KETABAHAN
agar aku tidak akan pernah berhenti dipertengahan jalan
semoga aku terus maju dan laju dalam perjalanan ku
menjadi HAMBAMU YANG SETIA
sesungguhnya dunia ini bukan tempatnya untuk melepaskan rasa penat
Duhai rasuL
aku kagen sangat ketemu dirimu
Semoga aku terus kuat menyoroti sunnahmu
syafaatiLah aku kekasih hatiku
supaya tiba saatnya nanti kita bisa ketemu
untuk mengubati rindu yang terpendam jauh di dasar hati
Tuhan
IzinkanLah aku menjadi seperti Khadijah
yang menjadikan perjuangan ini nada hiburan sebuah kehidupan
Izinkan aku menjadi seperti 'Aisyah
menjadi wanita teruLang dengan iLmunya
wanita teruLung antara lelaki-lelaki di zamannya..
Izinkan aku menjadi seperti Khansa'
menjamu medan jihad dengan darah syuhada' anak-anaknya tersayang

----------------------------------------------------------------

Saya jumpa ini dibeLakang buku Aisyah The True Beauty

buku ini menggambarkan bahawa beLiau lebih dan hebat dari banyak laki-laki pada zamannya ^_-

Untuk melihat hebatnya generasi masa depan, maka lihatLah wanita-wanitanya sekarang.. Yuk bangkit teman-temanku!! Kebangkitan masa depan bermuLa dari tangan-tangan yang mengendong buaian iniLah, tangan-tangan kita!!

Friday, January 9, 2009

< Aku Hanya Seorang Aku >



Sebelum disapa sinar iman 
Kau bagaikan singa yang mengganas 
Membunuh anak perempuanmu 
Tanpa rasa belas dan kasihan 
Dipandu hati sekeras batu 
Jahiliah yang menyesatkan 

Bila nur Al-Quran menusuk ke jiwa 
Lunturlah segala keangkuhanmu 
Berubah dan beralih arahmu 
Terbentur segala kekejaman 
Menjadi wira miskin nestapa 
Membela yang tak berupaya 

Tidurmu di rimbunan tamar 
Tenangmu tiada tercalar 
Berbantal lengan tanpa pengawal 
Berselimut embun keimanan 

Di malam yang hening 
Meratap menyesali diri 
Pada dosa kealpaan 
Dibasuh dengan airmata 
Memohon keampunan Tuhan 

Engkau khalifah berjiwa hamba 
Mentadbir tanpa singgahsana 
Menghina diri di hadapan Allah 
Kemuliaan diri manusia 

Mulia hidup bersulam taqwa 
Mulia matimu kau syuhada 
Pergi rohmu ke alam tinggi 
Terbang menuju ke syurgawi 

Aku hanya seorang Umar 
Kemuliaanku kerana Islam 
Semua ke syurga kecuali dia 
Ku bimbangi dialah diriku

Hati sekeras batu 
Menjadi selembut air 
Jadi teman kebenaran 
Jadi musuh pada kebatilan


------------------------------------------------------------

Di saat in terkenang si Umar 

Dia yang sentiasa peKa pada setiap perubahan ummah yang dipimpininya..
Di saat satu malam, megendong guni gandum dengan air mata yang mengaLir, air mata yang mengharap pengampunan tuhan..
Dia yang masih keras berdegil mengendong guni gandum itu seteLah ditawar oleh pegawainya membawa guni tersebut.. Lalu ini yang diucapkan " Semoga dengan keperitan dan kesakitan aku mengendong guni ini, Allah mengampuni aku kerana lalai sehingga keluarga ini keLaparan"  T_T

Pesanan Hasan al-Basri ketika umar abd aziz meminta pesanan darinya:[ku tujukan khas buat teman-teman seperjuanganku, seandai kalian membaca titipan hatiku ini..TampaLah dimana-mana yang kalian hendaki]

KetahuiLah wahai amirul mukminin, Sesungguhnya allah menjadikan pemimpin yang adil untuk meluruskan orang yang menyimpang, mengembalikan arah orang yang berdosa, membaiki yang rosak, memberi kekuatan yang lemah, menegakkan keadiLan bagi yang zalim, dan menyedarkan yang lalai

Pemimpin yang adiL wahai amirul mukminin, seperti pengembaLa yang penuh kasih sayang kepada gembaLaannya, mengiringinya ke tempat gembaLaan yang baik, menjauhkan mereka dari bahaya yang mengancam, memelihara mereka dari binatang buas, dan menjaga mereka dari panas terik dan hujan.

Pemimpin yang adil wahai amirul mukminin, seperti ayah yang bertanggungjawab.Lembut pada anaknya, bekerja untuk anak-anaknya ketika mereka masih kecil, mengajar dan mengurusi kebutuhan hidup mereka, serta menabung untuk kehidupan mereka setelah kematiannya.

Pemimpin yang adil wahai amirul mukminin, seperti ibu yang lembut pada anaknya. Ia mengandung dan melahirkan dengan susah payah, mengasuh ketika kecil, ikut berjaga di malam hari ketika anaknya bangun malam, dan ikut tenang ketika anaknya tenang. Suatu saat menyusuinya, pada saat yang lain melepaskannya. Merasa senang dengan kesihatannya dan merasa berduka dengan sakitnya.

Pemimpin yang adil wahai amirul mukminin seperti hati atas anggota badan. Anggota badan akan baik jika hatinya baik dan anggota badan akan rosak jika hatinya rosak.

Pemimpin yang adil wahai amirul mukminin, adalah orang yang berdiri diantara allah dan hambanya, mendengar firmanNya dan memperdengarkannya, mengenal Allah dan menyeru manusia kepadaNya, dipimpin allah dalam memimpin mereka.

IngatLah wahai amirul mukminin, pada kematian dan sesudahnya, iaitu sedikit teman dan pembeLaan buatmu disana. HendakLah engkau menyiapkan bekal untuk kematian dan kehidupan sesudahnya.
[buku nasihat untuk qiyadah dan kader dakwah]

Andai ada hak kamu yang tidak terlunas dari aku..sedarkanLah aku!!MaafiLah diriku. Semoga Allah merahmati kamu jika kamu memberitahuku aibku [kuambiL dari kata-kata Umar]

Orang yang peling berhak menerima taujihat,tadzkirat, dan nasihat adaLah qiyadah lalu kader. Orang yang paling wajib menjalankan taujihat, tadzkirat dan nasihat adalah qiyadah lalu kader [buku nasihat untuk qiyadah dan kader dakwah]

Aku ingin ketemu 'hasan basri'ku.Jangan biarkan saya menjadi pemimpin berjiwa rakyat, tapi izinkanLah diriku menjadi KhaLifah yang berjiwa HAMBA !! Aku mahu menjadi khaLifah yang hanya muLia dengan isLam yang ku anuti dan isLam yang ku praktiskan