Me and love to be myself

Ketahuilah wahai saudaraku, sungguh anda akan menemui masa-masa yang sulit, masa-masa yang melelahkan, dan berbagai ujian, padahal anda tengah berjalan diatas jalan kebenaran dan disibukkan dengan pelbagai aktivitas dakwah. Apabila anda teguh diatas kebenaran dan sabar menghadapi pelbagai ujian. Nescaya kepedihan akan sirna,kelelahan akan hilang, dan yang akan tersisa bagi anda adalah ganjaran dan pahala. [Penawar lelah pengemban dakwah] *Dr Abdullah Azzam*

Saturday, January 31, 2009

< Madu BuLan >

Kami 8 beradik ditinggalkan dirumah kerana ibu & ayah honeymoon secara tidak sengaja di segamat..Siapa kata setelah 23 tahun takleh honeymoon ha ^_- hehe Tapi ibu akan call anak dia every 30 min [haha] tuLah sebabnya dinamakan honeymoon tak dirancang ^_-

Tajuk: Jejak "Mars Korsad"
Munsyid: Izzatul Islam


Menapaki langkah langkah berduri
Menyusuri rawa lembah dan hutan
Berjalan di antara tebing curam
Semua dilalui demi perjuangan

Letih tubuh di dalam perjalanan
Saat hujan dan badai merasuki badan
Namun jiwa harus terus bertahan
Karena perjalanan masih panjang

Kami adalah tentara Alloh
Siap melangkah menuju ke medan juang
Walau tertatih kaki ini berjalan
Jiwa perindu syahid tak akan tergoyahkan

Wahai tentara Alloh bertahanlah
Jangan menangis walau jasadmu terluka
Sebelum engkau bergelar SYUHADA
Tetaplah bertahan dan bersiap siagalah
[saya sengaja boldkan supaya memberi kesan ^_-]

Terima Kasih ADIK kerana menyebabkan saya telefon awak..BiLa Allah nak kirimkan ketabahan dia tak kirimkan sejambak ketabahan, Dia akan suntik VAKSIN supaya antibodi KETABAHAN akan terus bertindak dengan HEBAT & TANGKAS..

Teman, jalan yang dilalui ini jalan yang sarat dengan fitrah dan sunnatullah. Jangan di matikan sunnatullah kerana syari'atullah..Selagimana kita adaLah akhawat kita akan tetap menjadi akhawat[hanya akhawat yang tahu akhawat dan hanya akhawat sahaja bisa mengubah akhawat..rujukLah akhawat dalam urusan akhawat, sepetimana ar-Rasul merujuk 'Aisyah dalam urusan akhawat disaat itu]..Setiap apa yang Allah cipta takkan pernah sia-sia..Segala apa yang dirasai, bahagia, derita, terseksa, bahagia yang sarat, suka, duka, tawa dan tangis juga takkan pernah sia-sia..Pasti ada hikmah & manfaatnya untuk ummah...

Sejak kebelakangan ini terasa sensitif biLa ditanyai 'bz ke??' atau 'boleh saya pinjam masa awak?'...Walau saya senyap, tapi hati berdemo!!

Saya yakin orang yang punya agenda besar dalam hidupnya adalah ORANG YANG SIBUK..Oleh itu, saya perlu sibukkan diri saya dengan sesuatu yang sangat betul dengan waktunya..Impian saya terlalu besar untuk berehat panjang dan bersenang-lenang. Tambahan pula, kelapangan itu MELALAIKAN!!

Masa saya juga bukan milik saya..Jadi, jika kamu mahu pinjam masa saya sila minta pada PEMBERI MASA kepada saya..kerana Dia akan persoalankan masa yang dia kirim buat saya..

KesimPuLan >> Saya perempuan yang hakikatnya di'pikat' dengan manusia..Saya sentiasa boleh diganggu melainkan saya kata SAYA TIDAK BOLEH DIGANGGU..kerana masa saya bukan milik saya bahkan diri saya adalah milik UMMAH..[Majmu' RasaiL]

-Little Mermaid yang teringin nak 'BerjoLi cerminan' dengan ADIK..JOM !! [minggu depan saya kene ada di tempat awak]-

11 comments:

Nur Qasdina said...

ayah ader classLaa ibu temankan ayah sebab ayah x sehat bukan honeymoon.

Fikrah Thanie said...

Tertarik dan teringat pengalaman masa lalu bila baca perenggan ni:

"Selagimana kita adaLah akhawat kita akan tetap menjadi akhawat[hanya akhawat yang tahu akhawat dan hanya akhawat sahaja bisa mengubah akhawat..rujukLah akhawat dalam urusan akhawat, sepetimana ar-Rasul merujuk 'Aisyah dalam urusan akhawat disaat itu].."

Ada orang berpendapat, mintak pandangan lain jantina lagi bagus, sebab if perempuan tanya perempuan, jawapannya akan sama jer as if fikir sendiri. Now see, even Rasulullah pun mintak pandangan 'Aisyah untuk masalah perempuan, takkanla harini ada lelaki yang lebih faham perempuan lebih dari perempuan sendiri faham seorang perempuan.

So STOP sharing your problem to the opposite gander. You are not solving the problem, but you are creating more problem in your head!!

Moga tabah selalu untuk terus tsabat dijalan Allah:)

[ Nazihah ] said...

Qasdina jeeeLeeesssss!! sebab kene tinggal kat rumah hahahahha

[ Nazihah ] said...

Memang minta pandangan lain gender ada manfaatnya..tapi lain gender tu sekadar boleh bagi pandangan je kan??yang kene ubah still the same gender unless you want to GET MARRIED WITH HER =P

Fikrah Thanie said...

Yup sekadar pendapat, bukanlah pengalaman yang lebih difahami oleh akhwat sendiri.

Bahaya actually mintak pen"dapat" lain gender nie, kadang-kadang japgi bila dah ter"dapat" pendapat tue, melekat pulak.

Islam dah ajar kan...

"Al-Wiqaayah, khairun minal 'ilaaj"
(prevention is better than cure)

Jadikanlah pasangan anda (no other meaning except a husband/wife) orang pertama dari bukan "spesis" anda yang mendapat hak untuk mendengar dan memberikan pendapat:)

Anonymous said...

siapa pasangan Fikrah Thanie???Moga segera ketemu???ke dah bertemu :)

[ Nazihah ] said...

En Sani, Jika kamu kenal En Anon ni bgtahu pd dia,amalan kepimpinan yg terbaik adalah KEPIMPINAN MELALUI TELADAN =P

Fikrah Thanie said...

Yaa memang sangat kenal siapa En Anon nie. Trick guna peluru tak tulis nama nie memang dah tau siapa nie:)

[ Nazihah ] said...

Bagus..bagus..Tapi jangan salah orang sudah ah ^_-

WF:ciktim said...

aiseh. lambat saya meluangkan masa di sini. tp sungguhla, bila saya dtg blog awk je, mesti jadi perempuan!!

nkkan pendapat itukan lebih kepada informasi tambahan.
sebab orang perempuan, walaupun belajar tinggi mane pun kalo emo yg menguasai dia, jadila dia perempuan juga.

ayat sani yang ni; So STOP sharing your problem to the opposite gander. You are not solving the problem, but you are creating more problem in your head!!

mmg laa~ ee..memang lelaki! :P

[ Nazihah ] said...

Memang saya nak suruh sumer perempuan menjadi perempuan bila baca laman hati saya, menjadi perempuan dalam aturan tuhan..Saya dah serik dengan DIDIKAN yang menjadikan saya dan kawan-kawan saya MASKULIN !!

mereka suka jadikan kawan-kawan saya maskulin, pastu kawan-kawan saya tk suka shoping, bila kawan-kawan saya tak reti pilih barang seisi rumah, mereka kata 'Akhawat ni itu pun tak reti!!'
*baca dengan tone separa G.E.R.A.M*

[saya baru sedar bila baca komen awak(baca:kita memang ada chemestrykan!!)]hehe memang hakikat perempuan itu suka berkongsi,so dengar je!!Bila dia suruh bagi pandangan bagi pandangan,jangan penyelesaian!!TuLah sebab perempuan senang nak jana PELAPIS sebab dia suka berkongsi.Lelaki sila belajar untuk berkongsi(baik sama gender atau tak)!! Jika tidak, lepas ni kamu KENE kawin lebih dari 1 (baca: PADAN MUKA!!)Hahaha