Me and love to be myself

Ketahuilah wahai saudaraku, sungguh anda akan menemui masa-masa yang sulit, masa-masa yang melelahkan, dan berbagai ujian, padahal anda tengah berjalan diatas jalan kebenaran dan disibukkan dengan pelbagai aktivitas dakwah. Apabila anda teguh diatas kebenaran dan sabar menghadapi pelbagai ujian. Nescaya kepedihan akan sirna,kelelahan akan hilang, dan yang akan tersisa bagi anda adalah ganjaran dan pahala. [Penawar lelah pengemban dakwah] *Dr Abdullah Azzam*

Sunday, December 23, 2007

< Rehat >

" Mereka itulah yang memperoleh syuga 'Adn yang mengalir di bawahnya sungai-sungai, mereka diberi gelang emas dan memakai pakaian hijau dari sutera halus dan sutera tebal, sedang mereka duduk sambil bersandar diatas dipan-dipan yang indah. Itulah sebaik-baik pahala dan tempat rehat yang indah "[Al-Kahf(18):31]

Hanya dua pilihan
  1. Rehat didunia dan berkeringat disana yang teramat panjang
  2. Memerah keringat disini dan berehat dengan kerehatan yang sangat rehat yang sangat bahagia di sana yang tak kan berpenghujung
Ini sahaja pilihan yang ada, dan perlu dipilih antara dua tiada yang ketiga.

" Katakanlah: tidak ada yang kamu tunggu-tunggu bagi kami, kecuali salah satu dari dua kebaikan (menang atau syahid). Dan kami menunggu-nunggu bagi kamu bahawa Allah akan menimpakan azab melalui tangan kami. Maka tunggulah, kami akan menunggu bersamamu "

--------------------------------------------------------------------------------

Perhatian untuk semua penumpang ke Bangi,
Masa transit anda di Johor akan tamat. Penerbangan anda adalah pada Hari Isnin. Semoga mengapai mardhotillah dan syahid yang diidamkan. SelamatLah kaki untuk terus melangkah, berlari dan selamat juga buat keringat untuk terus berlumba-lumba keluar.

Saturday, December 22, 2007

< Projek + Tesis >

Projek or Tesis or PSM or PFY or what everLah yang seangkatan dengannya..
untuk mereka yang di final year or final sem (macam me ^_^')

Apakah yang perlu dilakukan jika mendengar ini??

Kita rasa kita tak boleh nak aktif sangatlah sem depan, dengan projek lagi, banyak nak kene kejar takut tak terkejar..

--------------------------------------------------------------------------------


" TuhanmuLah yang melayarkan kapal-kapal dilautan untukmu, agar kamu mencari kurniaNya. Sungguh Dia Maha Penyayang untukmu "[Al-Isra(17): 66]

Mampukah kita untuk bernafas, kalau Allah tak bagi? Boleh ke kita membuka mata taktala bangun dari tidur, kalau Allah tak bagi?Ilham untuk tulis tesis tu atas kuasa kita ke?Error dari coding yang berjela-jela tu hilang dengan kuasa ajaib kita ke?Kalau Allah tak bagi, tak hilang error tu, walaupun keluar air mata darah sekalipun.Hidupkah kita nanti hingga saat itu? Sihatkah kita nanti untuk menghabiskan projek tu?Semuanya dengan kehendak Allah, atas kuasa dan kehebatanNya...Apa point kita nak berlagak? konon-kononnya projek itu dibuat atas kekuatan dan kuasa luar biasa kita.(helloo00o)

" Dan betapa banyak umat yang telah Kami binasakan sebelum mereka, (padahal) mereka lebih hebat kekuatannya dari mereka(umat yang terdahulu) ini. Mereka penah menjelajah di beberapa negeri. Adakah tempat pelarian(dari kebinasaan bagi mereka) ?"[Qaf(50): 36]

Umat yang telah Allah binasakan dulu, semuanya mereka-mereka yang hebat, tapi kehebatan mereka dibalut sekali dengan riak + angkuh..Kononnya semua kehebatan mereka adalah dari mereka..Adakah ilham untuk menulis tesis tu nanti atas kehendak kita?Bersedialah mencari perlindungan dari kebinasaan yang kita takkan jumpai tempatnya, jika ya jawapannya..Na'uzubillah min zalik

Sudahkah kita menghayati syahadah, kandungannya, tuntutannya?Nak jadi muslim yang sepenuhnya, kene berkejar ke?(helloo00o)Kita ni muslim yang belajar, ke pelajar muslim?Ada ke part time muslim?Ada ke istilah 'Saya hanya muslim di masa lapang'?Kalau Allah bagi oksigen time Dia lapang je baru tahu!!nak oksigen setiap masa, tapi jadi muslim bila lapang je 0_o (daaa)

Cukupkah untuk sekadar berdiam? nasib baik 'usia'nya masih baru, jika dia seusia dengan ku apatah lagi teman-temanku, akan kumuntahkan semua ini..Kene hadam lagi ma'na syahadah(dan seangkatan dengannya) , ma'rifatullah dan ma'rifatul insan.

Kalau dengan orang-orang muda ni ayatnya perlu hikmah yang berbeza sikit, macam cakap dengan adik-adik..'speak with their language' - ad-deen itu nasihat-> kene dan tengah belajar lagi camne nak guna ayat yang tersangat halus yang sangat masuk ke dalam hati.Sungguh yang dari hati sahaja yang akan masuk ke hati.

Friday, December 21, 2007

< Disayangi dan menyayangi >

Mungkin moodnya macam lebih kurang sama dengan mood admire ni..
lbh seminggu post ni jadi draf..mood lepas small reU

Allah menjadikan kita dengan pakej yang lengkap..
lengkap sebagai manusia, punya jasad, punya akal dan punya ruh(segala emosi dan perasaan)
salah satu emosi yang Allah adunkan bersama kita ialah perasaan 'disayangi dan menyayangi'
Sungguh perasaan itu tidak akan pernah bersalah, bahkan ia adalah makhluk yang taat dan patuh
ia bisa lebih mulia dari pemiliknya jika ia tidak diperlakukan dengan adil tidak digunakan pada tempatnya

Setiap langkah dan setiap hirupan nafas kita perlu diiringi dengan ilmu..



buku-buku ni mungkin boleh membantu

Aku menikah di jalan dakwah, kado pernikahan untuk isteriku, gue must die, berpacaran selepas menikah, pernikahan dini dan ader satu rak, buku-buku camne kat fajar ilmu.
(the italic one i suggest most,exspecially for sisters)

macam banyak ke?Takpe..takpe sebab saya pun baru habis dua buku daripada banyak-banyak tu..tupun sekadar tahap fikrah dan basirah sikit-sikit.Sebab sekarang ni rasa buku ' kitab tazkiyah untuk aktivis dakwah' lagi awla kot..


A formula dari syuyukh Kamar Ketenangan, walaupun derang tak pernah cakap directly, tapi their action speak louder then their word..

" Dan sekiranya mereka benar-benar redho apa yang diberikan kepada mereka oleh Allah dan RasulNya dan berkata "Cukuplah Allah bagi kami, Allah dan rasulNya akan memberikan kepada kami sebahagian dari kurniaNya.Sesungguhnya kami orang-orang yang berharap kepada Allah "
[at-Taubah(9): 59]

Cukuplah Allah bagiku, bertawakal dan menyerahkan segala yang ghaib itu padaNya. Merancang dan melakukan sesuatu yang pasti, biarkan Dia yang menentukan yang tidak pasti itu kerana Dialah yang akan memastikan yang Terbaik dan Terlayak untuk hamba-hambanya.Lagipun, 24 jam tu bukan lah terlalu panjang untuk aktivis dakwah..(aku tak punya 24 jam yang panjang)

Monday, December 17, 2007

< Detik Bermula >

After a date dengan yang dirindui dari jauh [haha buat kontrovesi..].

Ala, tauLakan bile jumpa kawan-kawan lama ni, dah tau dah ape tajuk-tajuknya, macam dah ader skrip -_^ sampai boleh prepare skrip jawapan.Alih-alih kuar tajuk " Turning point untuk terus berada 'disini'? ".

Kenapa aku disini?Mengharungi jalan yang panjang dan berliku ni?Bila mula rasa untuk berada disini?


Jenuh gak mencari jawapan.At last i decide menghabiskan persoalan tu dengan: "Kalau ia telah datang, alhamdulillah, malas nak cari detiknya bila dan dimana, kalau belum, Semoga Allah membenarkan aku menjumpainya dengan suasana yg paling layak"

Time mencungkil balik 'manual' hidup muslim,terjumpa ini..ini..dan ini..

Katakanlah''Inilah jalanku, aku dan orang-orang yang mengikuti mengajakmu kepada Allah dengan yakin, Mahasuci Allah, dan aku tidak termasuk orang-orang musyrik " [Yusuf(12): 108]

Adakah aku punya pilihan?

" Maka Dia mengilhamkan kepadanya jalan kejahatan dan ketaqwaan "

"Sungguh beruntung orang yang menyucikan jiwanya"
" dan sungguh rugi orang yang mengotorinya " [As-Syams(91): 8-10]

Betul ke takde pilihan lain?

" Jika kamu berbuat baik, kamu berbuat baik untuk dirimu sendiri.Dan jika kamu berbuat jahat, maka (kerugian yang nyata) itu untuk dirimu sendiri..."[Al-Isra(17): 7]

huhu Allah tak rugi pape kalau kita takde, Allah tak untung pape kalau kita ada, sebab DiaLah yang Paling Kaya..

Thanks Allah untuk ilham yang kau campak padaku..Marilah bersamaku untuk menyakini bahawa Dia telah memberikan 'manual' yang paling lengkap untuk melangkah dan bernafas dibuminya..

" Dan Kami turunkan dari Al-Quran (sesuatu) yang menjadi penawar dan rahmat bagi orang yang beriman, sedangkan bagi orang-orang yang zalim (Al-Quran itu) hanya akan menambah kerugian " [Al-Isra(17): 82]

dan Dia Sangat Tahu apa yang tersirat dihati setiap hambanya

" Tuhanmu lebih mengetahui apa yang ada dalam hatimu, jika kamu orang yang baik, maka sungguh, Dia Maha Pengampun kepada orang yang bertaubat "[Al-Isra(17) : 25]

Saturday, December 15, 2007

< Terima Kasih Tuhan >

" Adalah salah jika ada yang mengira bahawa ikhwan mengajak manusia untuk bermalas-malasan dan tidak peduli terhadap permasalahan yang dihadapi masyarakat.Setiap saat, ikhwan menyerukan bahawa seorang Muslim harus menjadi pemimpin dalam segala hal.Dia tidak boleh merasa puas jika tidak memimpin, tidak berbuat, tidak berjihad,dan tidak berada di garis paling depan dalam segala kegiatan.Terlambat dalam bentuk apa pun adalah berbahaya bagi fikrah kami dan bertentangan dalam ajaran agama kami "
[Risalah ila asy-syabab]

Terima Kasih tuhan kau telah temukan aku dengan statement ni..Alhamdulillah bisa menjawab persoalan yang membuak di otakku..

< A Statement >

'Ok. Jangan macam itu. Tak boleh berhujah dengan emosikan? Pada abang, mungkin benar ramai ikhwah mempunyai kelemahan, tapi akhwat sendiri apa kurangnyakan? Ada juga akhawat yang belum lagi memenuhi ciri-ciri seorang isteri seperti pandai memasak, menjaga anak dan mengemas rumah. Maka kena sama-sama perbaiki kelemahan itu bukan'

[Perenggan yang di'copy' dari sebuah cerpen yang masuk dalam kantong emailku]

Teringat kata-kata dari Ustazah Khadijah waktu form 5: "Mengemas dan memasak ni bukan kerja perempuan semata-mata tapi itu kerja manusia "

Waktu matrix dulu, penah sorang budak laki ni kuarkan statement to his friend:
" Korang pun kene belajar masak jugak, takkan time wife korang dlm pantang korang nak makan maggie jer every day ".And that boy tu pandai buat kuih pelita..

What did i say to myself : " hell0oo..Rasulullah pun perah susu kambing dirinya sendiri, dia pun jahit pakaiaan dia sendiri, and dialah orang yang paling sibuk dengan dakwah dan tarbiyah time tu, plus, dia seorang pemerintah negara Islam.Daaa.Sunnah tu menunjukkan walaupun perempuan memegang peratus besar tentang urusan kerumah-tanggaan, lelaki pun ader peratus jugak, tiada pengecualiaan."

Kalau kita sedar sistem sedia ada yang menyebabkan sister sibuk sampai terabai masak dan kemas tu[rasa jaga anak tu dalam modul keluarga], kenelah ade sistem backup untuk cover bende-bende tu balik.Jika anda seorang ibu, samaada dari ikatan darah ataupun ikatan aqidah, you are responsible on it.Tapi untuk menyebabkan seseorang beramal, mereka perlu diberi yaqozah + fikrah + basirah baru boleh beramal, walaupun untuk ilmu basic kehidupan.

p/s: Sape yang nak cerpen tu let me know eh..

Thursday, December 13, 2007

< Misi Cuti >


[ Semoga diberi kelapangan untuk memiliki buku-buku ni ]
[+ buku Keperibadian Da'ie - Dr Irwan ]

Jika perlu terbang jauh, jangan lupa membawa sekali buku-buku yang boleh membantu untuk menstabilkan your iman and amal. Jangan penuh sangat your beg dengan makanan kering sampai takde ruang untuk buku.

---------------------------------------------------------------------

Apakah yang akan terjadi jika badan di Johor tapi kepala di Bangi?

a.Kepala dan badan akan tertanggal dan mempunyai kaki sendiri.
b.Kuffar melompat kerana mereka telah berjaya memisahkan Islam kepada jalur kenegerian
dan kenegaraan.
c.Jadilah seperti orang separuh
d.Ntah..ape-ape je la
e.Pasal pulak..bukan ke kene bekerja dimana sahaja anda berada.

Sila SMSkan jawapan anda pada komen post ini..




Wednesday, December 12, 2007

< Menjadi benih >

Jadilah sebutir benih yang taktala dicampak ke air bisa menjadi pulau,
dicampak di hutan bisa menjadi perkampungan..

Kata-kata yang hebat yang selalu menjadi sebutan dulu..dengan rasa hamasah yang tinggi, hamasah semata tak cukup untuk hidup di bumi tuhan..

Sesungguhnya medan berkata-kata itu sangat berbeza dengan medan amal.Pabila andalah orangnya yang perlu menjadi benih itu banyak persoalan yang menerjah ke jiwa..

Bisakah aku menjadi sehebat itu?
menjadi sekecil benih yang boleh bertukar menjadi sebesar pulau, bolehkah?
kuatkah aku, mampukah aku?
Tapi
Kekuatan itu bukan milikku
dan aku tak bisa mengukur kemampuanku
hanya Dia yang tahu mampukah aku..

Sahabat-sahabiah dulu bekerja untuk islam kerana mereka tanamkan di jiwa mereka, mereka akan terhina tanpa islam kerana yang mulia itu islam bukan diri mereka..mereka bekerja dengan kekuatan dari Yang Kuat Perkasa bukan kekuatan dan ketabahan yang konon dari diri mereka sendiri..

-------------------------------------------------------------

Islam tak kan rugi kalau kita tak mahu dan tak nak.Bahkan kitalah orang yang rugi jika kita menolak, kerana Allah akan gantikan kita dengan golongan yang lain.Sebagaimana Allah mengantikan Bani Israel dengan umat Muhammad..
'Bahtera' ini akan terus berlayar, rugilah orang yang tidak masuk kedalamnya betul-betul.Jika berada di pintu, masih berfikir "nak ke tak nak" pasti akan tercicir jika angin bertiup kencang. Jika menolak 'tawaran' ini, jadilah nanti seperti kaum Nabi Nuh yang lemas dilanda banjir..
Islam tak kan rugi jika kita tak mahu dan tak nak, kerana akan ada orang yang lebih nak dengan sepenuh jiwa dan raga..kita yang rugi kerana menolak.KITALAH ORANG-ORANG YANG RUGI ITU.Menjadi gerabak yang tertinggal dan tercicir.

Jika sekali terfikir untuk mengalah dan menyerah kalah, pasti jiwa itu akan kalah kerana tak yakin dengan janji Yang Paling Menepati Janji..bahawa ISLAM akan Gemilang menerangi bumi tuhan.Rugilah mereka yang tak bersama mengembalikan kegemilangan itu..

"Ya Allah, terlalu banyak yang kau beri..Tak layak untuk aku meminta lagi.Ya Robbi, aku hambamu yang sangat kerdil dan lemah, yang hanya bisa bergantung sepenuhnya padaMu.Ya Allah campakkanLah kekuatan agar aku terus teguh disini, membuktikan syahadahku Ya Allah.Mohon dengan sangat Ya Qowwi"

Kalau bukan kita,Siapa?
Kalau bukan sekarang,Bila?



Sunday, December 9, 2007

< Mission Accomplished >

Tambahan 10 Disember

3 hari 2 malam di kelantan..


Ke Empat-empat misi untuk berada di Kelantan tercapai dengan jayanya..



[ Hotel yang best sebab yang ada wireless ]

[ Mission 1: Jumpa senior sekolah ibu ]

[Mission 2: Shopping =p]

[Mission 4: Walimah Kak Raudhah]

p/s: Tengah transit di terengganu..

Thursday, December 6, 2007

< Hari-hari yang lalu >

AlhamdulilLah Allah lancarkan dan permudahkan segala urusan..Terima Kasih Ya Allah..
Terima Kasih juga untuk kalian yang melayangkan doa dari jauh..


Masa sangat sempit sejak kebelakangan ni, siapkan projek Li yang terburu-buru siap..Lepas habis Li, kene buat report pulak..Tarikh keramat: 3 Disember -> tamat segala urusan pratikal..Cuma lepas ni kene touch up sikit untuk pembentangan Latihan industri pulak,InsyaAllah.


KiNi..waktunya untuk servis diri, tukar 'minyak hitam' hati, isi 'air' supaya tak berhenti di pertengahan jalan, 'Merehatkan enjin' dengan jaulah jalan-jalan cari iman dan taqwa..Rehat sebentar bersama yang tersayang dan buku yang banyak untuk dihabiskan [sepatutnya dah kene habis sebelum 2nd year].

Lepas siap report,terus ke Perak, balik kampung jumpa Opah dan Mak Cik-mak Cik..Sekarang di Kelantan, di hotel yang canggih sebab ada wireless..Perjalanan ke Kelantan yang mencabar dengan pening + nak muntah.Pusing-pusing tuh jalan dier. TererLa orang selalu balik Kelantan.

7/12 -> Jumpa kawan ibu + jalan-jalan cari iman & taqwa + shopping de KB
8/12 -> 2 Walimah untuk di singgah
9/12 -> Balik Johor..singgah di Kuantan InsyaAllah
10/12 ->Dating dengan member-member yang ada di JB +
berkhidmat di JB pulak[berkhidmat tanpa henti + berkhidmat dengan 'gaji' yang telah Allah bei]
23/12 ->Walimah untuk singgah + De Bangi telah bermula, So..kene balik.


p/s: Tengah Cas bateri camera..InsyaAllah akan disisipkan gambar..

----------------------------------------------------------------------

"..Keputusan itu hanyalah bagi Allah. Kepada-Nya Allah aku bertawakal dan kepada-Nya pula bertawakal orang-orang yang bertawakal"(12:67)

Serahkanlah segala yang ghaib [yang tidak pasti, yang tidak bisa dijangka dan di teka-teki] itu kepada Allah, bertawakalLah seperti burung di langit. Pasti Allah kurniakan bagi mu seperti Dia kurniakan pada si burung yang lapar di pagi hari dan kenyang taktala dia pulang ke sarang di petang hari..

chapter tawakal, bab 8, jilid 1, riyadusSolihin.

Tuesday, November 27, 2007

< TeguhkanLah hatiKu Ya Allah >

" Dan jika Allah menimpa suatu bencana kepadamu, maka tidak ada yang dapat menghilangkannya kecuali Dia.Dan jika Allah menghendaki kebaikan bagi kamu, maka tidak ada yang dapat menolak kurnia-Nya"
[Hud: 107]

YakiniLah Dia yang membantu..Dia pemberi ilham..Dia Maha Segalanya..
Kau bantuilah kami Ya Allah..Kau IlhamiLah kami Ya Robby.

Kau terimalah amalan kami Ya Allah..Redhoilah kami Ya Allah, Semoga kami menjadi hamba-Mu yang Kau redhoi dan Kami meredhoi-Mu..Semoga kami mendapat kemenangan yang agong itu [5:119]

Sunday, November 18, 2007

< Rasa Tersangat Bersalah >

Hari ini aku skip my 'family discussion' sebab kene present esok..dahLa aku yang minta ditangguhkan dari hari khamis hari tu..pastu hari ni takleh datang pulak..huhu bersalah sangat..sengaja duduk kat atas supaya tak nampak akak-akak bertolak ke 'family discussion'...
--------------------------------------------------
Inikah rutin hidup seorang programmer, terpaksa skip benda yang paling berharga? Terpaksa minum nescafe supaya boleh 'bertahan' lama sikit(yang aku tak pernah buat selama ni)? Pastu esoknya kepala pusing macam roller coster.. Melawan fitrah manusiawi?..Kalau ni akibatnya,rasa macam nak quit dengan segera, tapi seronok buat programming ni..mengajar untuk berfikir..TAPI..
Sesungguhnya sistem tak pernah bersalah..
yang bersalah ialah manusia yang buat sistem tak mengikut sistem Yang Maha Sempurna

< Nak Sangat >

Nak sangat update, menghantar sentuhan jiwa baru..
TAPI..
Esok kene present projek untuk LI
BARU SIAP 30%
Tolong saya boleh?
Tolong doakan saya sempat siap hari ni
dan semoga esok dilancarkan dan dibantui Allah..

Sunday, November 11, 2007

< He pay you cash >

"...Sesungguhnya Tuhanmu sangat cepat siksanya, dan sesungguhnya dia Maha Pengampun Maha Penyayang " [Al-A'raf(7) : 167]

"Jika syaitan datang menggodamu, maka berlindunglah kepada Allah.Sungguh dia Maha Mendengar Maha Mengetahui.Sesungguhnya orang bertaqwa apabila mereka dibayangi pikiran jahat(berbuat dosa) dari syaitan, mereka pun segera ingat kepada Allah, maka ketika itu mereka melihat (kesalahan-kesalahannya)" [Al-A'raf(7) : 200-201]

"Tetapi Allah tidak akan menghukum mereka, selama engkau (Muhammad) berada di antara mereka, Dan tidakLah(pula) Allah akan menghukum mereka, sedang mereka masih memohon ampun" [Al-Anfal(8) : 33]

-------------------------------------------------------------------

Musibah yang melanda adalah kerana 2, sebagai kifarah dosa yang lalu atau untuk menguji iman..andai musibah itu diutusNya untuk kifarah dosa, beristigfarLah.Andai untuk diuji imanmu, bersabarLah..kerana 'You know yourself better than others'.

SegeraLah beristigfar, sebelum Dia menghantar sang musibah..Sang Musibah yang tunduk dan patuh, yang datang mengikut perintah Tuhannya, tanpa tangguhan masa terutama buat PENEGAK AGAMA-NYA..

Walaupun hanya seminit terleka, Dia bisa menyebabkan anda menanti untuk sejam..

--Sesungguhnya kita milik Allah, dan kepadaNya tempat kita kembali-- Dia bisa lakukan apa saje, kerana semuanya adalah milikNya..Kebahagiaan dan kemenangan itu untuk orang yang 'berjaya' dan 'beruntung'
.

Tuesday, November 6, 2007

< Dia Maha Tahu Segalanya >

Menyakini Dia telah menciptakan diriku secara 'pakej' supaya aku menjadi DIRIKU..Bahawasanya aku tidak layak menjadi orang lain dan aku hanya mampu menjadi diriku..Terima kasih Allah kerana mendidikku menjadi diriku.




[Raya 2005 -gambar yang lengkap 9 orang yang comel-]




Inilah insan-insan yang bersama denganku sejak 21 tahun yang lalu.Ayah, tegurannya bisa membuatkan aku berubah dengan serta-merta dan dia tahu aku lebih berkesan ditegur dengan soft-spoken yang hikmah.Ibu, aku sering memerlukan dia terutama untuk membantuku membuat keputusan [which sometime i hate so much] walaupun hanya sekadar memilih bingkai cermin mata atau baju raya. Selama 14 tahun berkaca mata, aku tidak pernah memilih cermin mata tanpa ibu disisi. Baru 2 minggu lepas, aku memilih cermin mataku sendiri dan aku memakan masa 10 minit untuk memilih.Aku akan berasa puas ketika ibu disisi disaat aku ingin membuat pilihan dan keputusan walaupun ibu sekadar mengangguk untuk approve keputusanku.Alang, suka mengalah bila aku sengaja nak cari 'pasal' dengannya.Uda, chef dirumah.Aku hanya perlu menjadi pembantunya bila pulang ke rumah. Uteh, mewarisi hobiku dulu, suka mengusik adik-adik, terasa puas dan seronok agaknya walaupun memeningkan kepala ibu dan ayah.Anjang, yeop for the 2nd generation of my siblings. Achik dan Qasdina yang kian membesar. Muhammad dan Samihah yang suka menyanyi 'Kamilah anak comel wawasan ummah', belajar di nurseri[support sistem yang penting untuk full timer du'at yang beranak kecil].


[Sekolah kesayanganku yang dah 2 tahun tak jengok]



[Bilik Gerakan utama membentuk akademis yang muttaqin dan 'ulama yang amilin]



[My last classroom, 5 Iltizam 2002]



[Aku rindu saat mentela'ah ilmu disini]


Inilah kepompongku sebelum aku menjadi rama-rama yang sekarang. Inilah nurseriku sebelum aku melangkah ke sekolah hidup. Inginku tontonkan watak utama di 'nurseriku', namun wajah-wajah mereka hanya ada dalam album gambar dan album hatiku.Terima kasih asatizahku, Moga Allah bayar pening dan perahan keringatmu dengan Jannah Firdaus.




[My 2nd & 3rd family + Mis Nahdia]




[My classmate, Iltizam 2002]






[1st Nadwah at Hira',Jeram]



[2nd Nadwah at My School]




[Miss Komander dan Komander Muda - Singa Sekolah -]



[Fasilitator Mukhayyam form 1]



Merekalah insan-insan hebat yang pernah melakar sejarah dalam sejarah hidupku.. Bersama-sama mengeringkan sayap untuk terbang ke dunia yang lebih luas dan indah, bahkan lebih mencabar. Bersama bersatu hati dan jiwa dengan satu keyakinan, tauhid akan tersebar di setiap inci bumi tuhan.

Teringat kena marah waktu balik dari Kem Komander di Terengganu, kena marah dengan my senior " SenyapLah, orang penatlah..", dan kini dia insan yang HEBAT. Rindu pada tembok 12 kaki, rindu pada kelasakan semalam dan rindu pada kutukan dan perlian yang menyiat, rindu pada Hirasah, rindu pada fire camp, rindu pada War Game, rindu pada diskusi fasilitator di dini hari, rindu pada 'orang paling akhir' yang akan cover kami waktu facilitate jungle trakking. Jelous dengan orang yang ada dalam Elite-Team[Tak serik tu kene marah]. Kerana ituLah yang mengajar bahawasanya setinggi mana cabaran yang mendatang pasti dapat ditempuhi dengan keyakinan yang utuh seiring dengan keyakinan padaNya, jasad ini perlu dilatih untuk bersedia dengan segala kemungkinan yang bakal tiba, jua..tohmahan, kutukan, perlian, teguran, kemarahan adalah pakej utama menyelusuri JALAN ini. Lenaku berlantaikan kanvas dan berbumbungkan langit mengajaku sesungguhnya hidup ini tidak akan semudah yang disangka.

Terima kasih teman..singgahan kalian dalam detik-detik hidupku sangat berharga..InsyaAllah kita akan berjumpa lagi[Ayat orang yang dah lama tak jumpa member-member lebih kurang 1 tahun lebih kot walaupun masing-masing di Johor -_-]


Kini aku ditakdirkan berada disini, kerana aku paling mampu untuk berada disini bukan ditempat lain..Banyak yang ku pelajari disini yang tak bisa ku ungkap dengan untaian kalimah. Disinilah kutemui siapa AKU..


[My 4th family + Syahidah (dia ada exam esoknya)]

Ni yang paling intresting, banyak yang ku pelajari dari mereka. Aku tahu apa sebenarnya yang aku mahu kini. Bahawasanya kehidupan masa depan akan lebih menyeronokkan dan mencabar.. bersiap sedialah wahai diri untuk ke medan yang seterusnya.

[Penghuni Kamar Ketenangan]

Memahami 11 jiwa [plus understanding myself] adalah sesuatu yang mencabar. Tetapi yang menyeronokan ialah anda memahami jiwa-jiwa yang Hebat dan istimewa. Itulah yang memudahkan dan menyebabkan ia tidak mustahil untuk hidup bersama 11 orang. 11 orang yang pelbagai ragam dan kerenah, pelbagai cara dan gaya. Resepinya Husnu Dzan dan Ithar..

Kenangan lalu bukan untuk dikenang tapi untuk diambil hikmah darinya agar terus utuh melangkah menjejak masa depan yang gemilang. Terima Kasih Allah, kau ilhamkan aku menyelusuri kenangan lalu dan menyedarkan aku sesungguhnya telah banyak yang Kau beri yang masih banyak yang perlu aku bayar dengan bayaran ketabahan dan keringat serta ketaatan yang kuasa lima.YakiniLah sesungguhnya Dia telah menetapkan Kita paling Layak menjadi Diri Kita sendiri, menjadi diri kita atas aturan dan ketetapan Yang Maha Mengetahui Segalanya..

Sunday, November 4, 2007

< Berita Gembira >

Hari-hari lalu aku dikhabarkan berita-berita gembira..

Tambah lagi 3 orang my seniors pregnant.Alhamdulillah,next year tambah lagi 4 orang anak sedara, InsyaAllah..

Tambah satu lagi walimah bulan 12 ni..Alhamdulillah, pada tarikh yang sama di negeri yang sama, daerah ADK(Akan Diberitahu Kemudian)..

Sunday, October 28, 2007

< Selamat Berjuang di Medan Peperiksaan >


Selamat Berjuang di Medan Peperiksaan
Iringilah setiap langkah dan usahamu dengan tawwakal dan doa kepadaNya
All de best and do the best
Semoga nanti PULANG DENGAN IMAN DAN TAQWA

Saturday, October 27, 2007

< Hari Yang Berlalu>

Khamis yang lepas plan an iftar dengan adik-adik, lepas je buka unexpected question terpacul keluar dari mulut derang.." Akak,esok kita ada usrah kan?kol bape eh?".Terkejut + terkedu + gembira dan seronok dengan amat yang sangat.Biasanya time exam takde usrah dengan alasan nak exam dan kene study(don't ask me reason tu relevan ke tak), teknologi nenek moyang yang mungkin kene diperbaiki kot..huhu.
Waktu solat bersama mereka,satu perasaan menerjah di kalbu..Ya Allah inikah kain-kain putih yang kau serahkan untuk diwarnai dengan nilai2 RabbaniMu.Fuhuu besar tu tanggungjawabnya,makin besar tanggungjawab makin besar pahala yang kita dapat seandainya dilaksanakan dengan 1st class usaha.Ya Allah berikanlah aku petunjuk dan kekuatan untuk ku warnai mereka,agar mereka akan menjadi penerusku disini, apatah lagi jika Kau tetapkan aku untuk tidak terus berada disini.Didiklah mereka untuk menjadi jundimu yang lebih hebat dari aku.Ameen..
Menggandakan pahala ketika lelaki ke solat jumaat,kitaorang buat usrah.Mana aci,nak gak pahala lebih[Emosi kempen tamak pahala di DS].Yang lebih menyeronokkan,adik-adik dah mula langkah untuk mengaplikasikan DF(Dakwah Fardiah)..bilangan korum usrah yang lepas pun agak bertambah jugak gara-gara saranan untuk mereka mengajak teman.
Tapi lagi baik kalau mereka dapat buat dakwah fardiah base on ilmu bukan saranan semata-mata,walaupun baru satu semesta mereka ikut usrah.Mungkin mereka telah merasai izzah dan kemanisan untuk ikut usrah.Terima Kasih Ya Allah..At the end of usrah,dapat set dengan mereka the next usrah.."Korang nak buat usrah lagi ke time exam ni?"[Risau jugak derang kene study,takut gak kalau ayat tu macam memberi arahan pulak]."Boleh je sabtu tengahhari tu".Terima Kasih Ya Allah,semoga hidup mereka diRedhoi.
For those yang takde adik-adik lagi,carilah mereka..anda pasti akan merasa puas yang sangat puas bila melihat mereka 'membesar'..Rasailah perasaan itu..
Aku percaya pada flow ni: 'abdu->'ibadah->taqwa->'izzah->khilafah
MariLah kita bersama berusaha membantu mereka merasai 'izzah di jalan ini supaya mereka bersama-sama dengan kita untuk melaungkan dengan lantangnya Kalimah Tauhid ini bersama kita.

< Perjalanan Hari Raya >

Jika anda mempunyai masa yang lapang..

Friday, October 12, 2007

< Eid Mubarak>




Selamat Eid Mubarak..
Andai ada hati yang terluka..terguris
ku mohon kemaafan
SELAMAT MENJADI RAMA-RAMA YANG CANTIK
BERTAKBIRLAH DENGAN TAKBIR KEMENANGAN

Thursday, October 11, 2007

< Kedatanganmu ku nanti, pemergianmu ku tangisi>

Terlalu pantas saat dan waktu itu berlalu..esok dah 29 ramadhan..tapi aku perlu menerima hakikat itu,hakikat yang tak bisa diubah.

Ya Allah,yang Maha mengetahui segala rasa dan perasaan..
Kami Mohon Ya Allah
Kau terimalah amalan kami disepanjang Ramadhan ini
sebagai pemberat mizan di Yaumul Masyhar nanti.
Kau ampunilah dosa-dosa kami yang melangit tinggi
kerana tiada lagi yang layak mengampuninya selain Mu.
Ya tuhan yang Maha Perkasa
Kau hantarkanLah kekuatan luar biasa dari langit
agar kami bisa terus melangkah,berlari dan memecut
sehingga penamat hayat kami dan sehingga kemenanggan berada dalam genggaman kami.
Wahai Tuhan Yang Maha Segalanya
biarlah selepas detik Ramadhan ini
jiwa-jiwa kami adalah jiwa yang kekal bertaqwa
hati-hati kami adalah hati terus tertambat dengan quran
solat-solat kami adalah solat yang memberi kedamaian ,kerehatan dan ketenangan
setiap langkah kami adalah langkah yang sentiasa terikat denganMu
MOHON DENGAN SANGAT YA ALLAH
..pertemukanLah kami dengan Ramadhan 1429..


Friday, October 5, 2007

SeLamat memBuru
LAIL al-Qadr
Teman-teman mari kita gandakan ibadah dan amalan kita..sebelum IA pergi meninggalkan kita..
Jom..jangan tangguh-tangguh..
5 days to go on
Duplicate your 'amal
..Segera...

< Welcome To T3 Zone >

Welcome to Tarbiyah Turbo Tune Zone..

Fidak 2015..mampu ke kita capai kalau kita masih lagi guna tarbiyah stail basikal lagi?

Teringat kisah seorang KAKAK "Kitaorang biasanya mengoptimakan masa walaupun 5 minit, sebab semuanya T3..Kadang-kadang keluar time 'Isya jumpa balik lepas subuh...".Terkedu taktala itu,tapi itulah realitinya kini.Anda berada dalam realiti itu?

Sekarang ni bukan masanya nak kata "Orang ni tak buat KERJA,orang ni buat KERJA", Yang penting kita berusaha SEHABIS DAYA,ALL OUT untuk buat KERJA-KERJA kita, dan BANTU orang lain untuk buat kerja-kerja mereka,kalau derang takLeh buat kita yang kene offer diri untuk buat.KALAU BUKAN KITA,SIAPA?KALAU BUKAN SEKARANG,BILE?[Schoolsick syndrom lagi..]
bukan ke kita diajar untuk lihat kebaikkan orang lebih besar dari kebaikan diri kita sendiri,Nampak keaiban kita lebih besar dari keaiban orang lain??
Bila Jiwa mempunyai keinginan yang besar, badan kan lelah memenuhinya..
Tiada kerehatan untuk orang yang punya MARUAH AGAMA..
Sudah kah kita menjadi orang yang sangat penat?Sudah kah kita ALL OUT segalanya?Sudahkah kita berusaha SEHABIS DAYA, SEKERING KERINGAT?Tipu kalau anda katakan sudah, kalau kita telah berusaha sehabis daya pasti Allah kurniakan KEMENANGAN..Yakinlah KEMENANGAN itu akan menjelang..


-----------------------------------------------------------------------------

Tengah merajuk dengan boyfrend kat Jordan..dah sampai sana dah 2 bulan,bukannya nak hantar berita kat Bangi.Mentang-mentangla dah jumpa gurlfrend Jordan yang comel-comel, tak ingat dah kat gurlfrend kat sini..sampai hati..Takpe..takpe cari borfrend baru.

Tahun ni,first time boyfrend kitaorang raya jauh dari kitaorang..haha..dah la kat oversea pulak tuh..nanti jangan nangis kat sana eh..sian die..kehehe.

Monday, October 1, 2007

< Duhai JiwaKu Sayang >

Hai jiwaku bertasbihlah dan solatlah

Saat urusan-urusanmu berat menyerangmu

Apabila hati telah merasa letih

Dari beban hidup yang melelahkan

Alirkan air mata wahai jiwa

Tumpahlah air mata dalam solatku

Sungguh tuhan alam semesta mendengar

Tangisan jiwa yang mohon kasihnya

-Fiqh Dakwah, Sa’id Hawwa-

Thursday, September 27, 2007

< Layakkah aku merasai apa yang aku rasa >


Semalam yang menyedihkan dan yang sangat mengecewakan..kecewa dengan sangat..kecewa dan sedih dengan amat..

Aku perlu coretkan apa yang terjadi padaku semalam..agar tiada yang terpendam dan dendam..agar tiada lagi mutiara yang menitis,cukup sampai ini..agar aku MEMAAFKAN..kerana sesungguhnya dia TEMAN SEPERJUANGANKU..IzinkanLah aku Ya ALLAH..[wireless asyik mati-mati je dari semalam].MaafkanLah wahai diri,sungguhpun ia perit,kasih sayang Allah itu manis.Cukup sampai sini wahai diri, untuk menjadi seorang yang PEMENDAM DAN PENDENDAM..cukup!

Petang semalam, disaat aku bersiap untuk iftar di UNITEN, menanti kenderaan tiba di rumah..Taktala aku bertanyakan punca kecelaruan emosi seorang KAKAK, Alhamdulillah aku tahu puncanya..Apakah perasaan yang layak,jika setiap pandangan anda di tolak mentah-mentah tanpa apa-apa alasan munasabah yang boleh diterima akal yang ditarbiyah?Apakah yang anda BERHAK rasa,jika anda kerapkali diarah seperti ROBOT tanpa faham dgn baik kenapa dan mengapa?

Disaat berdiskusi tentang itu,aku terima satu panggilan.[izinkan aku menjadi ORANG AWAM seketika]

A: Assalamu'alaykum, nazihah dekat depan ana ni ada B
Me:Hemm[so what..i don't care where he is]
A:Kenapa B tak tahu antunna ada daurah 6 hari bulan nanti?
Me:MTHM.Sebenarnya tajuk tu ana baru je bincang dengan masulah beberapa hari lepas......
[Mulut Terkedu,Hati Membara.He'ELeh,bukan dia ke yang usulkan daurah tu,Macam sengal je.Bukan ke tarikh tu dah ni book sejak daurah pertama lagi?Selama ni tak kisah pun buat tajuk apa,pasal lak kali ni aku pulak yang kene]
A: ...[cuma memotong ayat-ayat aku..]
Me: Boleh tak bagi ana habis cakap dulu?
A: Ok..ok.Sila..sila..[Yes!!]
Me: Masulah ana takde on dat day..so,dia minta ana untuk tolong komfem dengan anta..

Layakkah aku mencoret setiap kata-kata?wajarkah?cepat melatahkah aku?Boleh tak aku nak mogok untuk pengasingan yang sepenuhya?Organisasi dan Tarbiyah..Buat apa kerja bersama kalau selalu makan hati..Selama ni pun kitaorang yang buat,kali ni nak rasa goyang kaki pulak..Boleh ke?Asyik pikir untuk derang je..BOSAN !!

Adakah aku berharap insan-insan itu membaca?tidak..sesekali tidak.Tapi kalau derang baca pun tak kisah, sebab aku tak pasti berhak ke tak,aku rasa apa yang aku rasa sekarang..Lagipun mereka insan-insan yang sibuk,insan-insan yang BERKERJA.Aku?insan yang sentiasa BERGOYANG KAKI,BAHAGIA BERSENANG-LENANG..Malu nak mengaku insan yang BEKERJA,malu nak mengaku insan YANG SIBUK.Rasa tak layak dipanggil insan sibuk kerana BEKERJA..Layakkah aku?

Maaf wahai diri,kerana gagal dalam ujian BERSABAR semalam..tak tahulah berapa gred yang yang layak aku dapat semalam?lulus ke gagal?Adakah aku insan yang RUGI semalam?

Demi untuk melegakan perasaan yang membara..balik dari UNITEN,belasah ais krim 2 mangkuk..

Tengah dengar lagu -> Segengam Tabah,Inteam..

Wednesday, September 26, 2007

< Me and Today >

Nothing interesting today..Menjamu pembaca-pembacaku dengan gambar..


[Headband FIDAK masa MUFI lepas.. ]

[Pemandangan meja study time tgh kemas..]



[Penambahan di depan meja selepas daurah Syahadah al-Haq ]



[Suasana usrahku bila buat di DS]



[Life is just a chair of bowlies -> dari Kak Jue]
[Duhai Teman Sejati]


[Barang-barang PINKku]


Saturday, September 22, 2007

< Hadiah Ramadhan >

Alhamdulillah..Allah masih memberiku peluang untuk berjumpa Ramadhan..

Sejak sabtu yang lalu setiap hariku dipenuhi dengan kejutan[sebenarnya dah 2 bulan dah hari-hariku dipebuhi kejutan].Tapi kejutan ini bukan kejutan biasa,kejutan dimana sahabat sePerjuanganku menerima Hadiah Ramadhan..HADIAH KETABAHAN

Sabtu -> Seorang 'adikku' menerima amanah besar,menguruskan sesuatu yang BESAR..Tahniah..kerana anda memang HEBAT dan TABAH.Masihkah 'adik' ingat,waktu kita masih dibawah naugan HIDAYAH,kita diamanah untuk menguruskan Nadwah Kepimpinan di sekolah?Saat itu,kita bertungkus-lumus selama 3 hari 2 malam menyiapkan buletin harian nadwah..Pasti masih ingat kan?sebab saat itu adalah kenangan yang sangat manis untuk dilupakan.Ketika itu kita bekerja sehabis daya,sepenuh jiwa,sampai dah takde peluh yang keluar[sebab duduk dalam aircond..haha],begitulah jua apa yang kau diamanahkan kini.Cuma ia lebih mencabar kerana 'adik' telah menjadi orang yang lebih HEBAT dan TABAH dari dulu.Berusahalah sehabis daya,hatta kehabisan keringat sekalipun TAPI jangan sesekali lupa untuk meletakan sepenuh pergantungan pada Yang Maha dan amat Berkuasa yang menentukan segalanya..Semoga berjaya dengan success..

Ahad - Pengkhabaran yang memeranjatkan dari seorang teman,yang membuat aku terkedu..sampai aku mengambil masa lebih kurang 1/2 jam untuk buat ayat membalas smsnya..lamatUuu.Takpe what ever happen Allah dah letakkan ia yang terbaik untuk kita..selamilah ketentuan iLahi dengan redho..Aku melihat adik-adik juniorku mula melangkah ke medan yang penuh dengan KETABAHAN YANG LUAr BIASA,medan yang membezakan medan 'amal dan medan berkata-kata..Selamat melangkah dik..terus kan Azam dan Perjuangan hingga titisan peluh dan darah yang terakhir..Hidup mulia atau SYAHID.

Isnin- Allah memberiku hadiah ramadhan..hadiah yang sangat ku hargai..setelah 2 bulan ku merinduinya,gara-gara berpura-pura dalam kecekalan..Akhirnya aku dapat berjumpa kembali dengan Mutiara-mutiara hatiku.. dan ku hamburkan semuanya[kira qado untuk 2 bulan punya]..Terima kasih Ya Allah,hadiah itu sungguh indah..

Melihat hadiah-hadiah ramadhan yang Allah sampaikan pada mereka membuatkan aku lebih kuat, sehinggakan aku berkata pada diri "Ada pulak nak berputus asa, baru sikit dah nak serender,suka-suka je,orang lain tu lagi banyak yang derang kene..baru kene sikit dah nak mengalah..".KuatLah dan TabahLah wahai diri..

Me dah bertekad tak nak kerja, nak terus future study InsyaAllah..huhu..tak larat tu nak kerja.Sem depan kene buat projek,tajuk tak pikir lagi ni..Mesti sem depan jadi macam orang yang tengah buat PSM tu.Kejap kan 3 tahun,dah nak grad dah sem depan,InsyaAllah..

p/s:Update dari PKJ,Taman Melawati..ada program Syahadah al-Haq by Ust 'Athif

Wednesday, September 19, 2007

< Sekolahku, Rumahku, Syurgaku >

Bila saat-saat 'Kegersangan' dan 'Kehausan', aku kembali mengimbas memori-memori indah yang lalu, dimana aku tak pernah sesekali dibiarkan 'Ketandusan'. Dulu, disuap-disuap sampai ada yang 'termuntah' overloaded la katakan,menyebabkan bila sampai universiti je, ada yang lari bertempiaran..

Dulu aku tak pernah risau apa yang sepatutnya aku tahu..kerana aku yakin aku sudah dimaklumi apa yang sepatutnya aku tahu,InsyaAllah..Teringat saat-saat best bermalam di rumah Ustazah Syahidah..Wa..nak balik sekolah..[boleh tak nak jadi tak matang kejap? Kejap je..].Dah lama tak pergi sekolah,mau jugak setahun kot..anak murid yang tak kenang budi betul..Maaf,balik rumah je pun paling lama 2 hari, masakan sempat nak ke sekolah.

Pabila aku rasa apa yang aku rasa sekarang,pasti ku cari sesuatu untuk 'mengubat rindu'.Buka blog atau friendster budak-budak 'nakal' sekolah dulu[macam saya..haha].Untuk kembali merasai kehebatan budak-budak nakal..Korang memang hebat..

Tergiang-giang kalimah.."Beriman,berilmu,beramal,memimpin" ->slogan time sekolah dulu,yang 50% menjadi kenyataan kini,cuma tinggal nak tunggu Dato' Naim je[bak kata Pak Cik Omar suatu ketika dulu]..haha."Melahirkan ulama' yang 'amilin,akademis yang muttaqin yang mempunyai nilai-nilai Rabbani"-> Yang ni pun aku baru dapat menghayati sekarang.Teringat jugak 10 wasiat Hassan Al-Banna yang sentiasa ada dibelakang buku tulis..Aduhai,sekarang baru nak menghargai.. TeruknYaaa..

Betul kata Kak Aliya dulu, time dia kat Kolej Mara Banting.."Baik korang hargai waktu-waktu kat sekolah.Lepas ni korang takkan jumpa dah tempat yang camni".Memangla tak jumpa, sebab bukan ada kat sekolah,ada kat tempat lain.[loya Buruk..]

Rindunya kat semua orang..bila nak buat reunion?Orang bekerja ni tak cuti raya lama la pulak..Ke kita reunion bulan 12?Hahaha.Pun boleh...

Rindu pada Malam Badar di sekolah, dah 4 tahun ketinggalan..Makan sesama dengan mak cik-mak cik, kawan-kawan.Aduh, seronoknya..Ayah kata sasaran tahun ni 4K(ke 40K tak ingat la..).Wahai kenangan lalu kembaliLah mengimbau difikiranku..

- Pinjam tajuk tu dari Muhammad Kb - Mohon pinjam ye Pak..

Monday, September 10, 2007

< Bukan Sengaja Terlupa >

Minggu lalu lahir seorang baby..bakal pejuang agama Allah,InsyaAllah..tak sabar menunggu sorang lagi baby yang akan lahir minggu depan,ibnu Yaakob..Semoga dipermudahkan..Sedarlah semua orang,kitalah generasi masa depan..generasi selepas kita telah lahir,sambutlah kehadiran mereka..

Selamat hari Lahir buat teman-teman yang dilahirkan bulan september ni..baik yang telah berlalu mahupun yang akan datang..Kak Salwa[21],'Umayr[22],Mujahid[20],Kak 'Abidah[21],Husna Z,dan kepada sesiapa besdaynya bulan ni.Maaf menjadi orang terakhir yang mengucapkan "SELAMAT HARI LAHIR"..Nasib baik tak terlupa besday ibu..

Selamat Hari Lahir Teman
Selamat datang ke dunia baru
Dunia yang penuh berliku
Dunia yang penuh pengorbanan
Dunia yang tak semuanya pahit
kerana syurga itu manis
SELAMAT MENJADI ORANG YANG LEBIH BAIK
SELAMAT MENJADI ORANG YANG LEBIH BERTAQWA
SELAMAT MENJADI PEMBURU SYURGA
PEMBURU SYAHID


[Haha dah besar pun korang..sempat lagi menyakat tu..


p/s: Disebabkan dah jarang mengupdate blog,dah jadi tak berseni mencari tajuk post..

Thursday, August 16, 2007

< Maaf Saya Tidak BoLeh di HubuNGi>

Di sebabkan mempertimbangkan beberapa masLahah yang Lebih besar..
dan beberapa kejadian yg telah berlaku
InsyaAllah ana akan bertukar nombor
yang akan bermula dan berkuatkuasa malam esok,InsyaAllah..

Kesian orang lain tak dapat hubungi saya..Maaf,tak dapat menjadi 'org yang bermanfaat pd orang lain' [Muwasofat Tarbiyah]..Hari ini hidupku sepi dan sunyi seketika tanpa sebarang 'panggilan jihad' dari makhluk yang bernama handset..

Tuesday, August 14, 2007

< LayakKah KeSediHan Untuk SebuaH PerpiSahan >

[Kakakku setelah setahun bersama + Yang takde dalam gambar Kak Hawa, Kak Ija, Kak Hasnor, Kak Rose]

Banyak yang ingin ku coretkan tentang KAKAK-KAKAKku,tak tahu ingin bermula dari mana..pengalaman bersama mereka selama setahun..menyebabkan banyak rahsia yang terbongkar,banyak pengalaman yang menjadi nostalgia..bila berjauhan dari mereka mesti kerinduan walaupun baru 3 hari tak jumpa..

Sebelum mula 3rd sem haritu aku mengambil masa lebih kurang sebulan untuk rationalize
diri ni balik..walaupun telah banyak perpisahan yang kutempuhi tapi semuanya memerlukan pendekatan yang berbeza untuk dirationalizekan balik..
"Nazihah..derang bukan pergi jauh sangat,masih lagi diSEMENANJUNG MALAYSIA, dah la hanset ada..teknologi banyak untuk dimanfaatkan.Manfaatkanlah ia disaat kerinduan.Biarkanlah mereka pergi..pergi ke medan yang lebih memerlukan keringat mereka.LepaskanLah mereka pergi untuk mereka menjadi PEJUANG yang TABAH dimedan yang lebih MENCABAR.Mereka lebih dibutuhkan disana ".Inilah kata-kata yang aku lafazkan untuk diriku sendiri,menyebabkan tiada langsung air mataku yang menitis[time menaip ni ala-ala nak keluar la jugak..]

Sebenarnya entri ni di postkan untuk tatapan seseorang walaupun aku tahu dia tak akan baca..haha kan semua orang sibuk..cukuplah aku dapat memuaskan diriku sendiri..Aku masih seperti dulu,sanggup simpan semua benda daripada cakap dan menguris seseorang.[hehe biasanya lebih tua,sebab aku masih rasa jurang senioritynya].Ini kata-kata yang inginku katakan pada siDia"Andai 3 bulan ini menyebabkan akak ketangisan, apatah lagi kita yang dah duduk dengan mereka selama setahun,siapakah yang lebih layak untuk meleraikan tangisan itu?Dan kita pun rasa,kita tak layak untuk mengeluarkan tangisan itu, sebab kita tahu ada orang lain yang memerlukan ketabahan yang lebih,untuk menghadapi PERPISAHAN ini".Tapi aku pun tak pasti mengapa dan kenapa tangisannya terlerai..semuanya terpendam kerana aku tak pasti,dan tak mahu mendapatkan kepastian..bukan keperluan dan kepentingan.


Mesti korang bosan kan asyik citer pasal Kakak-kakak ni jea..Maaf..Sesungguhnya mereka banyak mengajarku erti kehidupan, mendidikku menjadi diriku sendiri, menyiapkan aku sesiapnya untuk merempuh medanku yang lebih mencabar disetiap saat.Walaupun sesungguhnya Allah telah mentakdirkan aku bersama mereka untuk menjadi DIRIKU sendiri..


Duhai KAKAK-KAKAK semoga hidup kalian akan terus diREDHOI dan diBERKATI
moga terus ISTIQOMAH di jalan ini..
dikurnia TAUFIK dalam menyelusurinya
Semoga kita kan berjumpa lagi,InsyaAllah
andai tak di dunia ini..InsyaAllah diSyurga yang indah dengan segala keindahan yang tak tergambar..

Monday, August 13, 2007

< BerGraduasi >


Pagi tadi adaLah saat paling Gembira buat mereka..siapa yang tak seronok bila grad..Maaf tak dapat menjelmakan diri,Nazihah ada ikatan yang penting untuk disimpul matikan..

Special Dedication tOoo Kak Shu, Kak Ida, Kak Ija, Kak Shima, Kak Liza, Kak Jue, Kak Hasnor,Kak Wardah..

Selamat BerGraduasi..Welcome to the new world..Selamat datang ke dunia dan medan yang lebih mencabar.Jika kalian perlukan kekuatan pohonLah pada tuhan, jika kerinduan singgahLah kepadaKu[Handset ada, DS pun boleh].Semoga kepahitan dan kemanisan di SINI menyiapkan dirimu dengan SIAP SIAGAnya bagi menempuhi medan yang lebih mencabar dengan lebih TABAH sebagai dirimu sendiri..

TuLus iKhLas dari;
NaziHah Comel..

Tuesday, August 7, 2007

< BerBulanMadu >

[IniLah pengHuni-penghuni Kamar KetenanGan]


[Mari kita Sama-sAma BerGembira]

[IniLah umPan Yang Berkesan untuk Ikan-ikan Yang LapaR]


[Santapan diRaja diMalam Hari]


[Ini pandangan dari bilik apartmen kami]

Wondering apa yang nak dicoretkan..gambar-gambar tu seolah-oLah telah berSuara..Seriously, rasa macam berBulan Madu..time nilah baru terKELUAR realiti peribadi masing-masing..Yang selama ni skema,boleh buat lawak tahap maksima.KeluarLah segala perwatakan yang tersembunyi dan yang sengaja diSembunyikan, yang ni rupanya boleh buat lawak tahap Phd punya lawak, yang sorang ni boleh menang pelakon wanita terbaik dan banyak Lagi pelbagai gaya dan rupa.

Aku??Sebelum bertolak lagi telah ku Setkan dalam kepala "Kalau nak rehat,rehat betul-betul".Memang berseronok dan bergembira dengan sesungguhnya, kerana time tu memang meninggalkan Bangi dan seisinya di Bangi...

Tak dapat nak mencoret perasaan dijiwa, terlalu abstrak untuk dikongsikan..bukan kedekut , tapi perasaan tu tak terkata dengan kata-kata, melainkan anda sendiri yang merasainya..Merasai berUKHUWWAH KERANA ALLAH,berKASIH dan berCINTA keranaNya, bersama diJalanNya, taktala berPisah sentiasa merindui[walaupun baru tak jumpa 3 hari..rindu gilerz], pabiLa bertEmu tak Pernah Jemu..