Me and love to be myself

Ketahuilah wahai saudaraku, sungguh anda akan menemui masa-masa yang sulit, masa-masa yang melelahkan, dan berbagai ujian, padahal anda tengah berjalan diatas jalan kebenaran dan disibukkan dengan pelbagai aktivitas dakwah. Apabila anda teguh diatas kebenaran dan sabar menghadapi pelbagai ujian. Nescaya kepedihan akan sirna,kelelahan akan hilang, dan yang akan tersisa bagi anda adalah ganjaran dan pahala. [Penawar lelah pengemban dakwah] *Dr Abdullah Azzam*

Saturday, December 22, 2007

< Projek + Tesis >

Projek or Tesis or PSM or PFY or what everLah yang seangkatan dengannya..
untuk mereka yang di final year or final sem (macam me ^_^')

Apakah yang perlu dilakukan jika mendengar ini??

Kita rasa kita tak boleh nak aktif sangatlah sem depan, dengan projek lagi, banyak nak kene kejar takut tak terkejar..

--------------------------------------------------------------------------------


" TuhanmuLah yang melayarkan kapal-kapal dilautan untukmu, agar kamu mencari kurniaNya. Sungguh Dia Maha Penyayang untukmu "[Al-Isra(17): 66]

Mampukah kita untuk bernafas, kalau Allah tak bagi? Boleh ke kita membuka mata taktala bangun dari tidur, kalau Allah tak bagi?Ilham untuk tulis tesis tu atas kuasa kita ke?Error dari coding yang berjela-jela tu hilang dengan kuasa ajaib kita ke?Kalau Allah tak bagi, tak hilang error tu, walaupun keluar air mata darah sekalipun.Hidupkah kita nanti hingga saat itu? Sihatkah kita nanti untuk menghabiskan projek tu?Semuanya dengan kehendak Allah, atas kuasa dan kehebatanNya...Apa point kita nak berlagak? konon-kononnya projek itu dibuat atas kekuatan dan kuasa luar biasa kita.(helloo00o)

" Dan betapa banyak umat yang telah Kami binasakan sebelum mereka, (padahal) mereka lebih hebat kekuatannya dari mereka(umat yang terdahulu) ini. Mereka penah menjelajah di beberapa negeri. Adakah tempat pelarian(dari kebinasaan bagi mereka) ?"[Qaf(50): 36]

Umat yang telah Allah binasakan dulu, semuanya mereka-mereka yang hebat, tapi kehebatan mereka dibalut sekali dengan riak + angkuh..Kononnya semua kehebatan mereka adalah dari mereka..Adakah ilham untuk menulis tesis tu nanti atas kehendak kita?Bersedialah mencari perlindungan dari kebinasaan yang kita takkan jumpai tempatnya, jika ya jawapannya..Na'uzubillah min zalik

Sudahkah kita menghayati syahadah, kandungannya, tuntutannya?Nak jadi muslim yang sepenuhnya, kene berkejar ke?(helloo00o)Kita ni muslim yang belajar, ke pelajar muslim?Ada ke part time muslim?Ada ke istilah 'Saya hanya muslim di masa lapang'?Kalau Allah bagi oksigen time Dia lapang je baru tahu!!nak oksigen setiap masa, tapi jadi muslim bila lapang je 0_o (daaa)

Cukupkah untuk sekadar berdiam? nasib baik 'usia'nya masih baru, jika dia seusia dengan ku apatah lagi teman-temanku, akan kumuntahkan semua ini..Kene hadam lagi ma'na syahadah(dan seangkatan dengannya) , ma'rifatullah dan ma'rifatul insan.

Kalau dengan orang-orang muda ni ayatnya perlu hikmah yang berbeza sikit, macam cakap dengan adik-adik..'speak with their language' - ad-deen itu nasihat-> kene dan tengah belajar lagi camne nak guna ayat yang tersangat halus yang sangat masuk ke dalam hati.Sungguh yang dari hati sahaja yang akan masuk ke hati.