Me and love to be myself

Ketahuilah wahai saudaraku, sungguh anda akan menemui masa-masa yang sulit, masa-masa yang melelahkan, dan berbagai ujian, padahal anda tengah berjalan diatas jalan kebenaran dan disibukkan dengan pelbagai aktivitas dakwah. Apabila anda teguh diatas kebenaran dan sabar menghadapi pelbagai ujian. Nescaya kepedihan akan sirna,kelelahan akan hilang, dan yang akan tersisa bagi anda adalah ganjaran dan pahala. [Penawar lelah pengemban dakwah] *Dr Abdullah Azzam*

Wednesday, May 28, 2008

< Dekstop >

Hari ini ketika memulakan tugas harian yang hampir menjadi kebiasaan beberapa bulan yang lalu[semoga kebiasaan ini akan tamat segera..ameeen..]saya terjumpa word file bernama LELAKI.Sejak ntah bila-bila ia ada dipaparan notebook saya??[pelik !!].Cuba teka apa yang saya buat??mestiLah saya buka..hehe..^_^

Apabila saya scroll fail ini sampai ke bawah, baru saya tahu kenapa fail word ni diberi nama LELAKI..rupa-rupanya ada se'panjang' sajak yang diberi nama lelaki..haha..[gelak sambil pegang perut].Tapi sebelum sajak tu, ada sejarah Pak hassan..Ada-ada saja penghuni kamar ini.[Lawak di pagi hari ^_-]. Ketika awal membaca saya ingat ia sekadar sajak biasa-biasa[maksudnya: tak berapa nak tajam dan menghiris] Tapi lepas saya habis baca, berdarah juga hati saya dibuatnya..Ini sajaknya..

Lelaki
Dulu,
Bila disebut lelaki,
Wanitanya mendongak megah,
Lelaki kami Asadullah, Saifullah,
Tokoh ramai tak terkira,
Kini,
Bila disebut lelaki,
Wanitanya menunduk lemah,
Tokoh kami sedikit sekali,
Ramainya boneka Yahudi.

Dulu,
Bila disebut lelaki,
Wanitanya tenang dihati,
Lelaki kami menjaga, melindungi,
Kini,
Bila disebut lelaki,
Wanitanya mahu cabut lari,
Lelaki khianat, perogol bersiri.

Dulu,
Bila wanita teraniaya,
Sepasukan kuda putih membela,
Al-Mu’tasim kebanggaan wanita,
Kini,
Ribuan wanita suci dipenjara,
Fatimah diperkosa minta dibela,
Lelaki tunduk tak bertenaga.

Dulu,
Bila wanita dibawah jagaannya,
Lelaki memagari sehabis daya,
Tiada siapa berani menggoda,
Kini,
Bila wanita dibawah jagaannya,
Lelaki tak kisah auratnya terbuka,
Wanita dibiar bebas, binasa.

Dulu,
Lelaki menggadai harta dan nyawa,
Untuk mengangkat kemuliaan agama,
Kini,
Lelaki menggadai ketinggian agama,
Demi nafsu, dunia dan seisinya.

Dulu,
Lelaki bermatian mencipta sejarah,
Kental berjihad, kental berdakwah,
Kini,
Lelaki hanya menyanjungi sejarah,
Diri bermalasan, tenaga tak dikerah.

Dulu,
Lelaki mempejuangkan deen dan ummah,
Al-Farouq, Zunurain mati terbunuh,
Kini,
Lelaki memperjuangkan diri dan kroninya,
Hingga sanggup membunuh.

Dulu,
Lelaki bersatu menghadapi musuh,
Angkatannya kuat dan teguh,
Kini,
Lelaki berpuak dan berpecah,
Sesame sendiri saling bertelingkah.

Kembalilah lelakiku ,
Kepada kelakianmu,
Kami rindukan lelaki dulu,
Acuan Madasah Rasul.
[saya suka frasa ini: KembaliLah syabab..kembaliLah menjadi rijal yang menyinga..bukan kijang yang pengecut.]

(fatimah syarha mohd noordin , syabab musafir kasih, 2008)

Mati-mati saya ingat karangan teman didalam KAMAR KETENAGAN..rupanya karangan fatimah syarha dalam buku baru nya [ceh..], buku Syabab musafir kasih..Lepas habis baca sajak ni, saya terus capai buku syabab.

Kini KAMAR KETENANGAN dilanda bayangan Syabab, imaginasi superb buku syabab musafir kasih,bukan lagi fahri, ayat-ayat cinta..haha.. Saya tahu jiwa-jiwa didalam kamar ini terpahat yakin sesungguhnya KHALID sedang dimedan, USAMAH akan terus menjadi panglima muda terbilang, MUS'AB takkan pernah jemu menyampai.. Merekalah pejuang abad baru, merekaLah KHALID, USAMAH dan MUS'AB versi 2020. Dan kamiLah KHADIJAH, NUSAIBAH, AISYAH dan 'ASMA juga FATIMAH versi 2020 yang sedang membina diri..

Dulu saya pernah melobi buku mak cik Barbara kemudian Khadijah the true love story of muhammad [habis segala manusia mencari-cari buku-buku ini..haha..] Lepas ni saya nak lobi buku syabab musafir kasih pula..kemudian Aisyah: the true beauty..
Buku Khadijah[djot..jangan perasan eh], bercerita tentang ar-Rasul yang sabar dan tabah..Buku Aisyah, bercerita tentang ar-Rasul yang penyayang dan Romantik..
[sudah-sudah tu wahai diri, buku Khadijah pun tak habis lagi..cukup..cukup] Inilah analog sihantu buku !!

Saya ->SiapaLah yang rajin taip sajak panjang ni dan simpan di peti simpanan saya??Jangan salahkan saya tentang sajak itu ye..Memang Allah takdirkan ia ada dipaparan yang saya hadap ni..

No comments: