Me and love to be myself

Ketahuilah wahai saudaraku, sungguh anda akan menemui masa-masa yang sulit, masa-masa yang melelahkan, dan berbagai ujian, padahal anda tengah berjalan diatas jalan kebenaran dan disibukkan dengan pelbagai aktivitas dakwah. Apabila anda teguh diatas kebenaran dan sabar menghadapi pelbagai ujian. Nescaya kepedihan akan sirna,kelelahan akan hilang, dan yang akan tersisa bagi anda adalah ganjaran dan pahala. [Penawar lelah pengemban dakwah] *Dr Abdullah Azzam*

Thursday, April 19, 2007

< Pabila otak memuntahkan isinya >

Alhamdulillah telah selesai paper yang ke dua.Tiba-tiba terlintas kata-kata dari pensyarah

" Saya peliklah tengok universiti student sekarang ni, macam nak tak nak je belajar.Bila suka datang kelas,tak suka tak datang.Saya dulu sangat seronok nak belajar"

Hmm,mana taknya pelajar universiti sekarang ni dah jadi mangsa pendidikan dan pembelajaran berorientasikan peperiksaan termasuklah diri saya ni.Tu yang jadi bila time periksa barulah penuh library sampai takde tempat duduk, barulah nak pandang buku,kalau tak buku tu berabuklah memanjang.Alhamdulillah,saya tak termasuk dalam kategori ni..
Itulah yang jadi graduan sekarang ni tak kreatiflah, tak proaktiflah, asyik nak kene 'spoon feeding je'..Dah tu memang tak dididik macam tu,nak buat macammana.Walaupun ada la jugak segelintir yang tak macam tu.Terasa seolah-olah budaya mencari ilmu tu dah takde.Belajar sebab nak exam,kalau tak lulus tak boleh grad.Sepatutnya belajar sebab rasa ilmu tu sangat berharga.Itulah yang jadikan masyarakat kita tak tentu hala,masalah sosial memanjang.Mana taknya,belajar untuk periksa,bila dah habis periksa,hilanglah segala..belajar akhlak dan moral,tapi tak jugak berakhlak seperti manusia,binatang pun segan tengok perangai manusia sekarang ni.Mana salahnya?
Back to basic,itulah kepentingan pendidikan(tarbiyah).Pendidikan bukan sahaja di sekolah,bahkan pendidikan yang lebih berkesan apabila dirumah dan bila belajar bergurukan pengalaman.Mendidik bukan tugas guru sahaja ye,ia adalah tugas semua ahli masyarakat samaada anda seorang ayah,ibu,abang,kakak,adik,dll.Semua orang kene mainkan peranan.Itulah sebabnya masyarakat kita teruk,sebab sistem pendidikannya tak betul dan sangat perlu untuk diperbaiki lagi.


No comments: