Me and love to be myself

Ketahuilah wahai saudaraku, sungguh anda akan menemui masa-masa yang sulit, masa-masa yang melelahkan, dan berbagai ujian, padahal anda tengah berjalan diatas jalan kebenaran dan disibukkan dengan pelbagai aktivitas dakwah. Apabila anda teguh diatas kebenaran dan sabar menghadapi pelbagai ujian. Nescaya kepedihan akan sirna,kelelahan akan hilang, dan yang akan tersisa bagi anda adalah ganjaran dan pahala. [Penawar lelah pengemban dakwah] *Dr Abdullah Azzam*

Monday, February 18, 2008

< Pesanan >

Di penghujung kelas e-commerce cikgu baik pesan..

Final semester memang camni..jangan berangan nak besenang-lenang macam
waktu kamu kecik-kecik dulu
pandai-pandai susun waktu

banyak rahsia yang kantoi..rupa-rupanya baru ku tahu yang orang perempuan habitnya tidur pagi, orang lelaki pulak tidur lepas 'asar (mungkin betul..mungkin tak..tapi macam betul).Kalau dengan orang-orang yang rapat,tidur pagi yang takde reason yang munasabah, memangLah kene dengan ceq..Kan Allah jadikan siang untuk berusaha dan mencari rezeki..bukan buat 'hadiah mata'.Teringat kata-kata dalam novel ayat-ayat cinta, "Kalau kuffar dan serang kita, pasti mereka akan serang waktu lepas subuh sebab mereka akan menang dengan 'percuma' ". Lepas 'Asar pun takleh tidur jugak, orang kata boleh mewarisi kegilaan(tak tau betul ke tak?)


Ni pesanan-pesanan cikgu..
1. Tidur awal..bangun awal -> kan sunnah, generasi rabbani kene hidupkan sunnahkan?
2. Dekatkan diri dengan Allah -> Muraqobah iLa Allah untuk mendapat ketenangan dan pertolongan sejati
3. Pentingnya spiritual quotient untuk sakinah, mawaddah dan rahmah wa barakah -> hatiku kata "Quantum tarbiyah bisa melahirkan kader serba bisa, yang mengoptimakan setiap keterbatasan dirinya yang ada"
4. Tawakal iLa Allah..->menyerahkan sepenuhnya pada DIA dan bergantung segalanya padaNYA

Cikgu kata lagi memang final semester akan serabut lagi meyerabutkan, keruan yang menggelisahkan..dengan tesisnya..dengan setiap subjek ada projeknya..tambahan hebat bagi yang ada pakwe/makwe mesti ada problem ah punya (fuuuh..selamat kerana terselamat)

4 comments:

Mashizaki Keikan said...

owh? perempuan memang suka tido pagi eh?

nazihah said...

ntahla..tak tahula jawapan yang tepat
sebab
it's depend on tarbiyah dan mujahadah diri sendiri, tarbiyah family dan bi'ah..
cuba bayangkan semua perempuan tido pagi, sape nak masak sarapan sedap-sedap?mesti lapar pagi 2..

cik tim said...

alamak.
perempuan suka tido pagi?!!
aih, kite terasa lalalla...
kena mujahadah lagi hebat ni!
ngeee:D

[ Nazihah ] said...

hehe..teori tu betul untuk seorang wanita haha ^_-
TerusLah bermuJahadah..