Me and love to be myself

Ketahuilah wahai saudaraku, sungguh anda akan menemui masa-masa yang sulit, masa-masa yang melelahkan, dan berbagai ujian, padahal anda tengah berjalan diatas jalan kebenaran dan disibukkan dengan pelbagai aktivitas dakwah. Apabila anda teguh diatas kebenaran dan sabar menghadapi pelbagai ujian. Nescaya kepedihan akan sirna,kelelahan akan hilang, dan yang akan tersisa bagi anda adalah ganjaran dan pahala. [Penawar lelah pengemban dakwah] *Dr Abdullah Azzam*

Monday, November 3, 2008

< HiCORE >

Holistic Islamic Virtual banking System: SOA Parameter-based Semantic Approach

ItuLah tajuk projek yang sedang saya usahakan kini. Hari pertama jumpa dengan team leader, langsung tak punya perasaan kerana saya hanya diberitahu projek ini projek 6 million *baca: takde perasaan*

Tapi setelah membaca hampir separuh summary projek yang dititip oleh teman, saya dah mula merasai hamasah untuk berusaha gigih untuk projek ini dan saya telah rasa menyesal tertido tadi O_o' Kenapa projek ini dibangunkan?? kerana manusia tak mahu nilai interest *baca: riba* dalam urusan ekonomi mereka, walaupun dia bukan seorang muslim.. Jika muslim apatah lagi !!

Saya harus meneliti kehendak sebuah sistem perbankan islam yang boleh mengabungkan pelbagai prinsip/syari'at ekonomi islam tanpa melanggar sebarang syaratnya dan boleh memutuskan penggunaannya dalam sebentar saja [yang biasanya ambil masa 6 bulan O_O]. Mudhorabah, ijarah dan segala [saya belum study lagi yang ini].

Impian saya, saya nak sistem ini dibangunkan dengan lancar, digunakan oleh setiap bank di negara saya [sempadan negara saya hanyalah sempadan aqidah]. Saya tak sabar menonton sistem yang dibina atas kesyumulan Islam ini mengkuburkan kapitalisma dalam perbankan sedalam-dalamnya ^_- Bahkan saya tak sabar menanti seluruh sistem tiruan buatan manusia ini diganti dengan sistem yang paling syumul..Sistem Allah..

Semoga Allah meredhoi usaha sekecil zarah ini..Doakan saya kuat dan tabah, doakan saya agar terus IHSAN.. Saya akan memerlukan pandangan dan perkongsian ilmu teman-teman yang lebih mahir dari saya yang jahil ini dalam ilmu sistem ekonomi Islam ^_-

-----------------------------------------------------------------------

Dulu saya pernah berputus asa dan merasai kebosanan yang sangat teramat dengan bidang yang saya ceburi ini.. Namun, setelah menghadap projek pertama ini, saya terus kuat untuk meyakini TIADA YANG ALLAH CIPTAKAN ITU SIA-SIA

5 comments:

Anonymous said...

Abu Ayyash

Fuh..best nampak projek ni...Gud Luc! Satu cabaran yang mesti digalas dgn hati yamg tenang...Bab2 ekonomi islam ni, leh rujuk penyelia Kak Ila....Dr Ghafar..dia memang expert...

PENDEKAR said...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Good luck.....buat yang terbaik(ayat buku)...he he he

nadhirah ar said...

kak nazihah..

chayo'..moga Allah permudahkan projek akak tu..dunia sangat2 butuhkan sistem perbankan Islam..

mungkin mata wang kertas boleh ditukar kembali ke mata wang dinar..apa ade harapan..dunt no..

hehe

NuRqAsDiNa said...

good luck!!;)

farza said...

saya boleh offer buku yg saya ada je..
nak bantu ilmu, x diiktiraf lagi =)
istihad sendiri leh la..